Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΠΩΣ Η GOLDMAN SACHS ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε εάν η Γκόλντμαν Ζακς διατηρούσε ή και συνεχίζει να διατηρεί κάποιον “τοποτηρητή” και στα καθ’ ημάς και σε ποιο ακριβώς πόστο. Σε κυβερνητικό ή μήπως σε κρατικό που πάντως επηρεάζει καθοριστικά κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την οικονομία και τη διαχείριση των δημοσιονομικών μας προβλημάτων;

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Πως θα σας φαινόταν αν ο προπονητής του Ολυμπιακού έπαιζε 100 εκατομμύρια στο Προ-Πο, ποντάροντας στην ήττα και τον υποβιβασμό της ομάδας του και συνιστώντας στους φίλους του να κάνουν το ίδιο; Τι θα έκαναν οι οπαδοί των Ερυθρολεύκων σε έναν τέτοιο προπονητή;

Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κάνει η τράπεζα Γκόλντμαν Ζακς, κύριος σύμβουλος επί σειρά ετών των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα χρέους και ιδιωτικοποιήσεων, προνομιακός συνομιλητής των Πρωθυπουργών και από τους κύριους διαχειριστές του δημόσιου χρέους μας. Με το ένα χέρι, η τράπεζα κερδίζει δισεκατομμύρια από τις “συμβουλές” της και τη διαχείριση του χρέους. Με το άλλο, παίζει στην αγορά CDS ποντάροντας στη χρεωκοπία της Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με το κερδοσκοπικό χετζ φαντ Πόλσον, που κέρδισε του κόσμου τα λεφτά στην κρίση του 2008. H Γκόλντμαν φροντίζει ταυτόχρονα να υπονομεύει την ελληνική αξιοπιστία, τινάζοντας στον αέρα τα ελληνικά επιτόκια και οδηγώντας τη χώρα στον γκρεμό! Αν δεν χρεωκοπήσει η Ελλάδα κερδίζει από τα αυξημένα επιτόκια, αν χρεωκοπήσει κερδίζει από τη χρεωκοπία. Κερδίζει στήνοντας τη φούσκα, κερδίζει και ξεφουσκώνοντας τη φούσκα, πιστή στην αρχή “άρπαξε το τσεκ πριν σκάσει το καρπούζι”. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα καρπούζι. Η τράπεζα το παρουσιάζει ως υπαρκτό, κερδίζει από την πώλησή του και το αφήνει να σκάσει πριν το πάρει στα χέρια του ο αγοραστής.

Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνει, είναι η πάγια μέθοδός της, χάρη στην οποία κυριάρχησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, εξοντώνοντας τους ανταγωνιστές. Η Γκόλντμαν γιγαντώνεται απομυζώντας τους πελάτες-θύματα, γι’ αυτό την ονόμασε βαμπίρ η Λιμπερασιόν. Τα ίχνη της εντοπίζονται πίσω από όλες τις φούσκες και οικονομικές καταστροφές (κερδοσκοπία πετρελαίου, μετοχών υψηλής τεχνολογίας κ.ο.κ.).

Η τράπεζα πρωταγωνίστησε στα σάπια στεγαστικά δάνεια, οδηγώντας στην καταστροφή του 2008. Τότε, οι τραπεζίτες ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν 11.400 δισεκατομμύρια δολλάρια (αν έχετε τρόπο να φαντασθείτε ένα τέτοιο ποσό) για να καλύψουν τις νομότυπες ή μη απάτες των τραπεζών. Αφού σώθηκαν οι από τη χρεωκοπία, βγάζοντας μάλιστα και κάτι τις, οι τραπεζίτες επανήλθαν στα ίδια βάζοντας στο στόχαστρο ευάλωτα κράτη. Και δοκιμάζοντας το ευρώ, προτού κατοχυρωθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό, υπονομεύοντας την αμερικανική κυριαρχία.

Η ΦΙΡΜΑ: ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΒΑΜΠΙΡ

Οι Αμερικανοί λατρεύουν τα παρατσούκλια. Τη CIA τη λένε «The Company» (H Εταιρεία). Τη Μαφία «The Family» (Η Οικογένεια). Την Goldman Sachs «The Firm» (Η Φίρμα). Γκόλντμαν και Σαξ ήταν δύο Γερμανοεβραίοι μετανάστες. ‘Ιδρυσαν την τράπεζα το 1869, αλλά δεν θα μπορούσαν ίσως να φανταστούν ότι θα γινόταν σήμερα η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά και μια πραγματική, αν και αφανής, όσο μπορεί, υπερκυβέρνηση του κόσμου.

Η Γκόλντμαν δεν έχει απλώς καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, είναι, σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση. Το μυστικό της επιτυχίας της; ‘Εσπαγε πρώτη όλες τις κρατικές ρυθμίσεις και ηθικές δεοντολογίες, ποντάροντας και κερδίζοντας από την χρεωκοπία των πελατών της! Μπορούσε να το κάνει, γιατί είχε ανθρώπους της στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επηρεάζει καθοριστικά τις αποφάσεις που διαμορφώνουν την τραπεζική αγορά και τις ρυθμίσεις της.

Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία της συνέβαλε στο Κραχ του 1929. ”In God we Trust” γράφει κάθε δολλάριο, ΅In Goldman Sachs we Trust”, παρέφρασε ο Τζων Κένεθ Γκαλμπρέιθ, που της αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του για την κρίση. Στις δεκαετίες του “κρατισμού” που ακολούθησαν, η Γκόλντμαν έγινε πιο προσεκτική, έφτιαξε το όνομά της και είχε μάλιστα μότο την “μακροπρόθεσμη απληστία”. Διεύρυνε προσεκτικά την επιρροή της, διεισδύοντας σταδιακά και “φυτεύοντας” τους ανθρώπους της στα βασικά κέντρα οικονομικής εξουσίας ΗΠΑ και Ευρώπης, στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. ‘Ωσπου, οι σταδιακές “απελευθερώσεις” της αγοράς χρήματος πέρασαν το κρίσιμο σημείο, στα τελευταία χρόνια Κλίντον, με Υπουργό Οικονομικών τον Ρούμπιν, επιτρέποντας στην τράπεζα να παίξει άγρια το “μεγάλο παιχνίδι” της, την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας “Αυτοκρατορίας του Χρήματος

Η Γκόλντμαν εκμεταλλεύθηκε τις “απελευθερώσεις” και την κατάργηση των περισσότερων φραγμών και ρυθμίσεων (που συχνά προκάλεσε η ίδια), συμπρωταγωνιστώντας στο στήσιμο της μιας φούσκας μετά την άλλη. Μπόρεσε να το κάνει, γιατί επηρέαζε με τους ανθρώπους της καθοριστικά την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Η μεγάλη ευκαιρία της ήταν η κρίση του 2008. Πρωταγωνίστησε στον μπουμ των στεγαστικών δανείων προς αναξιόπιστους δανειολήπτες, μετά ανακάτεψε τα “τοξικά δάνεια” με υγιέστερα προϊόντα και τα πούλησε ως υγιή. Μετά κερδοσκόπησε εις βάρος των αγοραστών των προϊόντων της στην δευτερογενή αγορά CDS, των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι αναξιόπιστων χρεών, επιταχύνοντας την κρίση. Από τη μια κέρδισε μεταπουλώντας στεγαστικά δάνεια, από την άλλη ποντάροντας και συμβάλλοντας στην καταστροφή των προϊόντων της. Κύριο εργαλείο της ήταν η αγορά CDS (Credit Default Swaps), δευτερογενών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ασφαλίστρων έναντι χρεωκοπίας, μια από τις πιο αδιαφανείς και πιο απορυθμισμένες. Τρεις τράπεζες ελέγχουν το 75% της αγοράς, Γκόλντμαν, J.P. Morgan και Ντώυτσε Μπανκ.

¨Όταν ξέσπασε η κρίση, η Γκόλντμαν χρησιμοποιίησε τον άνθρωπό της στην κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομιών Πόλσον για να αποτρέψει κάθε συνδρομή στις τράπεζες, οδηγώντας στη χρεωκοπία τον κύριο ανταγωνιστή της, τη Λήμαν Μπράδερς. Όταν η Λήμαν χρεωκόπησε, ο Πόλσον άλλαξε αμέσως ρότα και έσπευσε να διασώσει τις υπό χρεωκοπία τράπεζες. Η Γκόλντμαν όχι μόνο απηλλάγη του κύριου ανταγωνιστή, αλλά και κέρδισε 13 δις δολλάρια από το σχέδιο σωτηρίας. (Μια εκπληκτική έρευνα για την Γκόλντμαν Ζακς δημοσιεύεται στο περιοδικό “Τετράδια”, τεύχος 57-58, των εκδόσεων “Στοχαστής”). Σε αυτή την “τράπεζα που τρομάζει”, κατά την έκφραση της Λιμπερασιόν, ανέθεσαν διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, μετά το 1998, σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελληνικού χρέους και της εμπιστεύτηκαν το μέλλον του ελληνικού λαού.

“Η Γκόλντμαν Ζακς είναι παντού”

H φράση ανήκει στον Ματ Ταιμπι, ερευνητή δημοσιογράφο, που υπογράφει μια μεγάλη έρευνα για την Γκόλντμαν στο περιοδικό Rolling Stone. H μέθοδος της Φίρμας είναι ο … εισοδισμός, τόσο επιτυχής που η τράπεζα απέκτησε και δεύτερο παρατσούκλι, αφού την ονομάζουν και “κυβέρνηση Ζακς”. Επιλέγει στελέχη της, τα κάνει εκατομμυριούχους και μετά τους …,βρίσκει δουλειά στις κεντρικότερες θέσεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ιδού μερικά από τα αστέρια του διεθνούς δικτύου της:

Mario Draghi

Υπεύθυνος ιδιωτικοποιήσεων στην Ιταλία (1991-2001), αντιπρόεδρος Ευρώπης της Goldman Sachs (2001-2006), Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Otmar Issing

Επικεφαλής οικονομολόγος και αρχιτέκτονας της νομισματικής στρατηγικής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (1998-06), διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs, Πρόεδρος του Center for Financial Studies στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Με πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times συγχαίρει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη σθεναρή αντίστασή τους στην καταστροφική, όπως την χαρακτηρίζει, ιδέα μιας ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει όλες τις ιδιότητες του αρθρογράφου, πλην αυτής του συμβούλου της Goldman Sachs.

Lloyd Blankfein

Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Goldman Sachs. Ο χειρότερος Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του 2009 κατά το Forbes, πρόσωπο της χρονιάς κατά τους Financial Times. Ετήσια αμοιβή 53 εκατομμύρια δολλάρια.


Henry Paulson

Μετά από 30 χρόνια στη Φίρμα, έγινε Υπουργός Οικονομικών του Μπους.


Lawrence Summers

Σύμβουλος του Κλίντον, του Μπους και του Ομπάμα. Αρχιτέκτονας της φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Προστατευόμενος του Ρούμπιν, βετεράνου της Φίρμας

Dan Jester

Στην κυβέρνηση Ομπάμα. Αναμείχθηκε στη διάσωση της ΑΙG, όπου ένα μεγάλο μέρος από το κεφάλαιο που δαπανήθηκε κατέληξε στην Goldman SachsΗ επιχείρηση “Χρεωκοπία της Ελλάδας”

To 1998 η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως κύρια επιδίωξη την ένταξη στην ΟΝΕ. Τα νούμερα δεν έβγαιναν. Η Αθήνα θα μπορούσε ίσως να περιορίσει τη φοροδιαφυγή των μεσαίων-ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων που δεν συνηθίζουν να πληρώνουν φόρους, αφήνοντας την στήριξη του κράτους στους μισθωτούς και συνταξιούχους (που ταυτόχρονα κατηγορούν ως ανεπρόκοπους). Θα μπορούσε να περιορίσει την παραοικονομία ή το κόστος της διαφθοράς. Θα μπορούσε να σκεφτεί άλλες αναπτυξιακές στρατηγικές. Προτίμησε τον εύκολο, αν και πανάκριβο, δρόμο, το μασκάρεμα του χρέους. Για να το κάνει απευθύνθηκε, σύμφωνα με τους New York Times και τη Wall Street Journal, στη διαβόητη Goldman Sachs. Για τη συνεργασία αυτή την εγκαλεί τώρα και ζητά να πληροφορηθεί τι έγινε η Κομισιόν. Γράφει σε μια έρευνά του το γαλλικό Μαριάν:

“Για την πιο μεγάλη τράπεζα του κόσμου, η πατρίδα της δημοκρατίας μετετράπη σε αγελάδα προς άρμεγμα…¨Όταν ο Γκάρυ Κον προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 2001, οι έλληνες αξιωματούχοι τον περιμένουν όπως τον Μεσσία…O Κώστας Σημίτης αποφασίζει να βάλει τον λύκο μέσα στο μαντρί”. H Γκόλντμαν Σαχς, γράφει το περιοδικό, “διαφθείρει” την ελληνική κυβέρνηση “πείθοντάς” την
ότι μπορεί με τα προϊόντα της να χρηματοδοτεί τις δαπάνες της. Η Γκόλντμαν βγάζει 300 εκατομμύρια δολλάρια, για να κρύψει η ελληνική κυβέρνηση, όλο κι όλο, ένα δάνειο ενός δις. 30% εις βάρος του ελληνικού δημοσίου πάει το νταβατζηλίκι. Ο οίκος αξιολόγησης Μούντις καλύπτει την επιχείρηση αξιολογώντας με άριστα την Ελλάδα. Η ατιμωρησία οδηγεί σε μονιμοποίηση των πρακτικών. Το τελευταίο από αυτά τα προϊόντα είναι ο “Titlospe”, δάνειο 5,3 δις το 2009.

Με τη μέθοδο αυτή, η Αθήνα χρησιμοποίησε διάφορα δομημένα προϊόντα για να κρύψει το πραγματικό ύψος του χρέους επιτρέποντας στην Ελλάδα να εκπληρώσει τεχνικά, όχι όμως και ουσιαστικά, τα κριτήρια του Μάαστριχτ, πρακτική που άρχισε το 1998 και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2009. Η Γκόλντμαν, η Εθνική Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησαν ένα “νεφέλωμα” διεθνών εταιρειών που ειδικεύτηκαν στην αγοραπωλησία ελληνικών τίτλων μετασχηματισμένων σε ιδιόμορφα, δομημένα προϊόντα.

¨Όλα ήταν νόμιμα, υποστηρίζεται σήμερα. Και τα δάνεια στους άστεγους που ανατίναξαν το τραπεζικό σύστημα νόμιμα ήταν, δεν ήταν όμως προς το δημόσιο συμφέρον. H φούσκα που δημιουργήθηκε είναι αυτή ακριβώς που σκάει σήμερα στα μούτρα μας, έχοντας οδηγήσει το ελληνικό κράτος στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η Κομισιόν πάντως δεν έχει πεισθεί για τη νομιμότητα ορισμένων από τις διαδικασίες αυτές. ¨Ενα από τα συνηθέστερα κόλπα της Γκόλντμαν είναι η έκδοση χρεωγράφων σε άλλο νόμισμα από μια χώρα και η εν συνεχεία χρήση swaps για κάλυψη από αλλαγές ισοτιμιών. Το κόλπο, που υποπτεύεται η Κομισιόν ότι έγινε και εξετάζει τη νομιμότητά του, αρχίζει από κει και πέρα, με την αυθαίρετη αλλαγή από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της ισοτιμίας, χωρίς να το ανακοινώσει σε κανένα, σύμφωνα με το γαλλικό ρεπορτάζ. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνει την αξία του χρέους. Η δεύτερη μέθοδος είναι η πρόβλεψη μελλοντικών εξόδων. Σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, η Γκόλντμαν πρότεινε στην κυβέρνηση της ΝΔ να προεξοφλήσει έσοδα των αεροδρομίων, “μειώνοντας” λογιστικά το χρέος κατά 0,5% του ΑΕΠ. Για την ωραία αυτή συμβουλή, ένα ακόμα λογιστικό τρικ, το ελληνικό κράτος πλήρωσε ένα ποσό 200-300 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ήξεραν

Το γεγονός ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσέτρεξαν στη “δημιουργική λογιστική”, σε νομότυπες απάτες, δεν απαλλάσσει τους ¨Ελληνες ιθύνοντες των ευθυνών τους, δείχνει όμως τον βαθμό διάβρωσης και εξάρτησης και άλλων Ευρωπαίων. Είναι πολύ δύσκολο επίσης να πιστέψουμε ότι Βρυξέλλες, Παρίσι και Φρανκφούρτη δεν ήξεραν και δεν άφησαν να γίνουν όλα αυτά, προφανώς αποβλέποντας σε μεγάλα πολιτικά-οικονομικά οφέλη. Η Φρανκφούρτη παίρνει κάθε χρόνο λεπτομερείς εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Γνωρίζει ακριβώς πόσο είναι το χρέος. Το ξέρανε και το Νοέμβριο, όταν η κυβέρνηση τους ανακοίνωσε ότι είναι διπλάσιο, όπως το ήξεραν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι τράπεζες, κάνανε όμως τους έκπληκτους. Η ευθύνη είναι μοιρασμένη, αλλά οι ¨Ελληνες θα πληρώσουν τη νύφη.

Η υπόθεση δείχνει επίσης πόσο η Ευρώπη είναι υπονομευμένη εκ των έσω, αφού αναθέτει σε αμερικανικές τράπεζες τη διαχείριση των πιο σημαντικών πτυχών και ευάλωτων σημείων των οικονομικών της (όπως κάνει άλλωστε και στους τομείς προσωπικών δεδομένων, περιλαμβανομένων των τραπεζικών λογαριασμών και κάθε άλλης πληροφορίας που μεταφέρει στις αμερικανικές υπηρεσίες, δήθεν για την τρομοκρατία). Πρόσφατα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής αποκάλυψε με ερώτησή του την αναγνώριση, σε κανονισμό της Κομισιόν, του ρόλου των τριων κυρίως αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Κονγκρέσο τους καλεί να δώσουν εξηγήσεις!

Η Ελλάδα έκρυψε με τον τρόπο αυτό τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ώσπου, στις αρχές του 2009, άρχισαν να έρχονται οι πληροφορίες από τη Γερμανία για κίνδυνο χρεωκοπίας της Ελλάδας (σχετικά δημοσιεύματα του Σπήγκελ και άρθρο του Κώστα Σημίτη στην Ημερησία). Τον Σεπτέμβριο 2009, με πρωτοβουλία της Γκόλντμαν και μεσολαβητή την εταιρεία Markit, συγκροτείται κονσόρτσιουμ 12 τραπεζών που δημιουργεί ειδικό ίντεξ στην αγορά CDS για την κάλυψη αυξημένου ρίσκου του χρέους Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, εν αναμονή του κερδοσκοπικού παιχνιδιού (iTraxxSovX Western Europe). Πρόκειται κατ¨ουσίαν για στοίχημα στη χρεωκοπία των τριων κρατών, που στήνει ο σύμβουλός μας.

H Goldman γνωρίζει άριστα όλες τις πτυχές του ελληνικού χρέους. Γνωρίζει επίσης τι πρόκειται να γίνει, αφού η ίδια το ετοιμάζει. Τι κάνει; Περιμένει να περάσει ένας μήνας από τις εκλογές, να συνειδητοποιήσει η νέα κυβέρνηση το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και στέλνει, σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, αντιπροσωπεία τραπεζιτών στην Αθήνα, υπό το Νο 2 της τράπεζας Γκάρι Κον. Γίνονται δύο συναντήσεις (έχουν γίνει και αρκετές άλλες στο εξωτερικό). Mία στο Υπουργείο Οικονομικών και μία στο ξενοδοχείο “Πεντελικόν” της Κηφισιάς. Προτείνουν ένα ακόμα χαριτωμένο προϊόν τους, σχεδιασμένο να στείλει στο μέλλον το κόστος του ΕΣΥ. Λίγο πριν σπρώξουν την Ελλάδα στην Καιάδα, ετοιμάζονται να της αρπάξουν κάτι ακόμα.

Η τελική επίθεση

Τον Δεκέμβριο, η επίθεση αρχίζει μέσω των οίκων αξιολόγησης που υποβαθμίζουν την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, παρόλο που γνώριζαν μια χαρά εδώ και καιρό την πραγματική κατάσταση. Η ελληνική αξιοπιστία πλήττεται από παντού. H Goldman εξακολουθεί πάντως να βγάζει ένα “σκασμό λεφτά”, όπως με την έκδοση του δανείου της 25.1.2010. Ενώ συνεχίζει να κερδίζει από τη διαχείριση του χρέους, δεν περιμένει ούτε μια μέρα από την πώληση του δανείου και ξαναχτυπάει την Ελλάδα μέσω των Financial Times, προνομιακού εκφραστή και του Σίτι και της Κομισιόν (τέτοια είναι τα ευρωπαϊκά χάλια). Παίζοντας έτσι διπλό παιχνίδι και εις βάρος της Ελλάδας, και εις βάρος των άλλων πελατών της, αγοραστών του τελευταίου δανείου, που βλέπουν τα ελληνικά επιτόκια και spread να εκτινάσσονται αμέσως μετά.

Η λονδρέζικη εφημερίδα γράφει ότι η Αθήνα θέλει να δανειστεί από την Κίνα μέσω της Γκόλντμαν. Το δημοσίευμα προκαλεί αμέσως αύξηση του πρίμιουμ για το χρέος. Κανείς δεν πιστεύει ότι η εφημερίδα μπορούσε να δημοσιεύσει τέτοια είδηση, χωρίς να την επιβεβαιώσουν από την Γκόλντμαν. Κατ’ άλλους την είδηση την έδωσε η ίδια η Γκόλντμαν όταν πληροφορήθηκε (άραγε από ποιόν;) ότι ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται να προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία με την Κίνα προκειμένου οι Ασιάτες της Cosco που έχουν πάρει το λιμάνι του Πειραιά να αναλάβουν ένα σημαντικό κομμάτι του δανεισμού της χώρας. Η τράπεζα δεν περιορίζεται φυσικά στα κέρδη από το ελληνικό χρέος. Κερδοσκοπεί αμέσως κατά του ευρώ, πιστή στην αρχή “αγοράζουμε στη φήμη και πουλάμε στο γεγονός”. Μεταξύ 26.1 και 2.2 οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και τα χετζ φαντ, μεταξύ των οποίων και η Γκόλντμαν, ρευστοποιούν συμβόλαια αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από τον Σεπτέμβρη του 2008, στο απόγειο της οικονομικής κρίσης.

Από την αγορά CDS, παίζοντας δηλαδή τη χρεωκοπία της Ελλάδας, η Γκόλνtμαν υπολογίζεται ότι κέρδισε ένα έως τρια δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι χρηματιστές της Γουώλ Στρητ σφυρίζουν αδιάφορα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: “η δουλειά μας είναι να βγάζουμε λεφτά, όχι να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στους ¨Ελληνες πολίτες, δεν υπάρχει εξάλλου νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλευτείς τον μαλάκα” (δήλωση του Αμίτ Σαρκάρ, επικεφαλής αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, Μαριαν, 20.2.2010)

Το διακύβευμα: υποδούλωση Ελλάδας, υποδούλωση Ευρώπης

Η Ελλάδα γίνεται προνομιακή δίοδος για τον έλεγχο της Ευρώπης και την εξασθένηση του ευρώ, προτού το ευρωπαϊκό νόμισμα καταστεί κύριο αποθεματικό. Επιδιώκεται επίσης να γίνει το νέο υπόδειγμα μιας Ευρώπης χωρίς κοινωνικό κράτος. Μέρκελ και Σαρκοζί άρχισαν να καταλαβαίνουν μόλις αυτό τον μήνα τι συμβαίνει και τις συνέπειες για την Ευρώπη και παραμένουν βασικά αμήχανοι, παρόλο που έχουν εύκολες λύσεις, που περιγράφουν αρκετά έντυπα, όπως έκδοση ευρωομολόγων ή αγορά από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα του ελληνικού χρέους, που θα τσάκιζε τα πόδια των κερδοσκόπων και θα τους ανάγκαζε να ξανασκεφτούν πολλές φορές πριν ξαναεπιτεθούν.

Βερολίνο όμως και Παρίσι παραμενουν δέσμιοι της ιδεολογίας και της αρχιτεκτονικής του ευρώ που τους εμποδίζει να αντιδράσουν με άλλο τρόπο, εκτός από το να απαιτούν περίπου την αυτοκτονία της ελληνικής κοινωνίας. Η Ευρώπη είναι εκ των ένδον υπονομευμένη, όπως αποδεικνύει η δραστηριότητα κατά της Ελλάδας της Ντώυτσε Μπανκ, της PNB Paribas, της Σοσιετέ Ζενεράλ και των ελβετικών τραπεζών στην αγορά CDS, αλλά και η στάση των αρμοδίων της Κομισιόν, των “ευρωπαίων ηλιθίων”, όπως τους αποκαλούν οι Γάλλοι. Η “παγκοσμιοποίηση” είναι φτιαγμένη από και για τους Αγγλοσάξωνες. ¨Οσο για το ελληνικό ζήτημα μοιάζει για ορισμένα τουλάχιστο γαλλικά έντυπα μια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και ολοκληρωτισμού, όπως υποδεικνύει η Λιμπερασιόν δημοσιεύοντας, δίπλα-δίπλα, τη φωτογραφία της Βουλής των Ελλήνων και του ουρανοξύστη Goldman Sachs, της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου που χρησιμοποιεί όλη της τη δύναμη εναντίον μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας.

Kόσμος του Επενδυτή, 27.2.2010

18 σχόλια:

 1. ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ [Α ΜΕΡΟΣ]
  Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ …ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ……..
  ΝΑΙ
  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ,
  ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, ΤΗΝ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 2α ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ [να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των γονιών για να γλιτώσουν τις δαπάνες των φροντιστηρίων]ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
  ΝΑΙ
  ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  ΕΤΣΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ [που τους αποκαλούν τεμπέληδες και ότι τους πληρώνουν τσάμπα] ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 10.000- 12.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ 2500 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ – ΔΑΣΚΑΛΩΝ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΟΣΟΣ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΕΜΠΕΛΗ
  ΝΑΙ
  ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ Η ΙΔΙΩΤΙΚΉ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  ΕΤΣΙ:
  • ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ
  • ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ Πως ΕΙΝΑΙ
  • ΘΑ ΘΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 36 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ 1 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ 1 ½ ΩΡΕΣ. ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΤΖΙΔΕΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ

  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΕΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ.
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

  ΑΛΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ 13ο ΚΑΙ 14ο ΜΙΣΘΟ.
  ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΠΑΤΗΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΩΞΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΕΣΤΙ ΒΕΡΙΚΟΚΟ αφού θα πάνε σπιτάκι τους αφού οι εργοδότες τους που πουλάνε τα όσα παράγουν στους κηφήνες ΔΥ δεν θα πουλάνε τίποτε και θα φαλιρίσουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ [Β ΜΕΡΟΣ]
  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ
  ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ, ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΛΠ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ 300 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΤΟΥΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ

  ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ 100 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ Κ_Λ_
  ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ
  ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ
  ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΦΑΛΙΡΙΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΩΝΤΑΣ
  ΚΑΙ Ο ΑΛΕΚΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΦΡΙΚΙΑ
  ΚΑΙ Η ΑΛΕΚΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΙΑΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΙ
  ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΔΞΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΩΝ ΒΟΛΕΨΑΚΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  ΝΑ ΞΕΧΕΣΕΙ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΠΥΚΟΤΑΖ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΤΡΙΠΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ
  ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΟΥ ΜΠΑΤΕΡΝΟΥΝ
  ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΙΖΑΔΩΡΩΝ
  ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΒ ΣΤΟ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
  ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΒΕΡΙΚΟΚΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ανωτέρω αναφορά στην Goldman Sachs δείχνει το προφίλ ενός αδίστακτου αρπακτικού του χρηματοπιστωτικού τομέα. Για ποιόν λόγο λοιπόν επέλεξαν οι Έλληνες πολιτικοί που ενεπλάκησαν, να έρθουν σε επαφή με έναν τέτοιο οργανισμό; Δεν ήξεραν ότι βάζοντας ένα κροκόδειλο στο σπίτι τους θα τους έτρωγε; Η Goldman Sachs ακολουθεί τις πρακτικές εκείνες που είναι οι καλύτερες για το συμφέρον της. Γιατί οι ιθύνοντες Έλληνες πολιτικοί δεν κινήθηκαν με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας; Τώρα, βλέπω ένα κατηγορητήριο εναντίον της Goldman Sachs ενώ έπρεπε να υπάρχει ένα και μόνο κατηγορητήριο: για τους υπεύθυνους πολιτικούς που έβαλαν την χώρα σε όλες αυτές τις συναλλαγές για να κρύψουν την οικονομική της κατάντια, ενώ αντιθέτως δεν έκαναν τίποτα για να συμμαζέψουν αυτό το μπάχαλο που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε όλη την νεώτερή της ιστορία.
  Εκτιμώ ότι θα ήταν πολύ πιο εποικοδομητικό για την πατρίδα να αποδίδονταν ποινικές και όχι απλά "πολιτικές" ευθύνες, που επί της ουσίας δεν έχουν καμμιά υπόσταση ή αξία, στους υπεύθυνους από ελληνικής πλευράς. Η Goldman Sachs έκανε την δουλειά της καλά, κάτι τέτοιο όμως δεν έκανε η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου. Βεβαίως, επειδή έχουμε πλήρη αίσθηση των ελληνικών δεδομένων δεν πρόκειται να ανοίξει μύτη στην Ελλάδα μια και οι πολιτικοί δεν αγγίζονται ό,τι και να κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ, ΌΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΆΠΟΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ:
  "ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ". ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΜΕ ΥΛΙΣΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΑΘΕΙΣΤΙΚΈΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. "Ο,ΤΙ ΣΠΕΙΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙ", ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΑΣ!

  www.nikites.eu

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ & Η ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ & ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΑΣΟΥΜΕΡ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ Η ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. APO THN METAPOLITEYSH MEXRI SYMERA,H ADEKSIOTHTA TON ELLHNON POLITIKON MESA SE 40 XRONIA DIELYSE OSA DIAFYLAKSANE OI PROGONOI MAS 400 XRONIA YPO THN TOURKIKH SKLAVIA
  O THEOS NA VALEI TO XERI TOU

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. DISTIXOS EIMASTE AKSIOI TIS MOIRAS MAS

  OTAN MAS VAZOUNE IPOURGOUS OPVW TON LIAPI
  H TON PAGKALO TI ALLO PERIMENATE ???

  NA DOUNE PWS PLOUTISANE OLOI AUTOPI KAI OI SINERGATES TOUS POU KSAFNIKA VRETHIKAN OLOI ME MERCEDES KAI VILES EKATOMIRIWN!!!

  EKEI PIGAN TA LEFTA!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. to thema den einai pou pigan ta lefta pios ta efage, alla pou aposkopoun ola auta...mas xamilonoun tous mis8ous, sintakseis sta 67, idiotika nosokomia, idiotika sxoleia , se ligo na deite 8a ginei kai katargisei tou 8 orou (pou to kanoun idi polles epixiriseis) oi times se ola ta proionta exoun anevei sta ipsei olos o kosmos xrostaei se trapezes. mia epanastasi 8a mas esoze apo olo auton ton katiforo, na pagosoun ta panta gia 1 mina kai na doume pou 8a ta valoun ta metra tous.. Alla kati tetio den prokite na ginei pote eimaste pionakia tous opote....Kalos to DNT

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η GOLDMAN KANEI ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τρομάζω και φοβάμαι. Αναρωτιέμαι: η προσφυγή της χώρας στην "Goldman Sachs", δεν συνιστά το πραγματικό του άρθ. 134 παρ. 2 εδ. α Π.Κ. (εσχάτη προδοσία);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πολύ καλή η ανάλυση, αλλά μετά την επιστολή του Μίκη Θεοδοράκη (η οποία αναφέρεται σε πράγματα που ήταν λίγο - πολύ γνωστά), νομίζω οτι χρειάζεται εμπλουτισμό.
  Νομίζω δηλαδή οτι η ανάλυση αφορά μόνο το οικονομικό κομμάτι, όμως πρέπει να δούμε και το πολιτικο-κοινωνικό που μοιραία είναι αναπόσπαστο.
  Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο που μιλάει για εσχάτη προδοσία. Κάποτε σ'αυτόν τον τόπο πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπητή μου,
  Το τελευταίο διάστημα όλοι μας κατακλυζόμαστε από χιλιάδες mail με τα οποία έχουμε καταλάβει λίγο ή πολύ τι έχει συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια σε αυτή εδώ την χώρα.
  Αυτή η συνεχή ενημέρωση θα μας καταντήσει καταθλιπτικούς σίγουρα και τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
  Η δική μου άποψη μαζί με μερικών χιλιάδων άλλων ατόμων είναι, να οργανωθούμε μέσο διαδικτύου και να κάνουμε ένα δημοψήφισμα με θέμα 1.Την άρση της βουλευτικής ασυλίας. 2.Την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή της Ελλάδας, η οποία τώρα γελοιοποιείτε από άκρη σε άκρη σε όλον τον πλανήτη, 3.Το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και την δέσμευση υπέρ του δημοσίου των παράνομων αποκτηθέντων κινητών και ακίνητων ότι θα μαζευτούν κάποια εκατομμύρια υπογραφές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αγαπητή μου,
  Το τελευταίο διάστημα όλοι μας κατακλυζόμαστε από χιλιάδες mail με τα οποία έχουμε καταλάβει λίγο ή πολύ τι έχει συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια σε αυτή εδώ την χώρα.
  Αυτή η συνεχή ενημέρωση θα μας καταντήσει καταθλιπτικούς σίγουρα και τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
  Η δική μου άποψη μαζί με μερικών χιλιάδων άλλων ατόμων είναι, να οργανωθούμε μέσο διαδικτύου και να κάνουμε ένα δημοψήφισμα με θέμα 1.Την άρση της βουλευτικής ασυλίας. 2.Την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή της Ελλάδας, η οποία τώρα γελοιοποιείτε από άκρη σε άκρη σε όλον τον πλανήτη, 3.Το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και την δέσμευση υπέρ του δημοσίου των παράνομων αποκτηθέντων κινητών και ακίνητων Ελπίζω ότι με αυτή την κίνηση θα μαζευτούν κάποια εκατομμύρια υπογραφές και μετά θα σκεφτούμε το επόμενο νόμιμο στάδιο της διαδικασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Τώρα για να 'σωθεί' η Ελλάδα εξαθλιώνουν τους Έλληνες .Σε ένα χρόνο για να 'σωθούν' οι Έλληνες θα εξαθλιώσουν την Ελλάδα.
  Τοτε θα έχει ολοκληρωθεί το έγκλημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πολυ καλή ανάλυση, ανατριχιαστικά γεγονότα...
  θα συμφωνήσω με προλαλήσαντες ότι οι ευθύνες βαρύνουν τις κυβερήσεις που συνέπραξαν με την τράπεζα, γιατί η τράπεζα δεν οφείλει να κοιτάξει το συμφέρον της ελλάδας αλλά η κυβέρνησή της. Αναρρωτιέμαι αν οι κυβερνήσεις Σημίτη και εντεύθεν θα λογοδοτήσουν για την ένοχη συνεργασία τους, χωρίς να σημαίνει ότι και οι κυβερνήσεις από το 81 μέχρι το Σημίτη δεν έχουν ευθύνες για τα ελλείμματα που προσπάθησαν να διαχειριστούν ο Σημίτης και οι επόμενοι. Πολύ αμφιβάλλω όμως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ, ΜΗΠΩΣ ΕΓΩ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. diabaste k ligo apokalipsi na bgalete kala symperasmata. pos nomizete oti tha ftasoume ekei? ksafnika? OXI!! bhma bhma tha mas pane k eimaste hdh sta bhmata ayta. de mporoume na stamathsoume ta osa tha ginoun ALLA mporoume na exoume epignosh gia to ti tha akolouthisei. prepei na dokimasoume na kanoume oti pernaei apo to xeri mas gnorizontas oti mono sthn arxh tha exei kapoio antikrysma kathos meta apo ligo me osa symbainoun tha katheythinoun oles tis mazes k opoios exei gnosh tha einai o "trelos". mas othoun na skeftomaste mono ton EAYTOULI mas k einai o protarxikos tous skopos. molis apokopseis th synoxh tou kosmou exeis petyxei sthn eykolh xeiragoghsh tou. me tis dysxeries pou mas epibaloun emesa mas kanoun na kleinomaste dto kabouki mas forontas akoma perisotero tis paropides mas mh mporontas na anagnorisoume pleon tis alithines eidhshs otan tis akoume.

  xeiragoghsh, paraplhroforhsh, propaganda kai tromos, einai ayta pou despozoun sthn epoxh mas prokeimenou na epiteyxthoun sugkekrimenoi skopoi.
  to proto oplo gia thn entimetopish OLON ayton einai h DIKH MAS GNOSH olon ayton.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ωραία όλα αυτά και πολύ ενημερωτικά.
  Εγώ όμως (πραγματικά άσχετος από διεθνή οικονομικά) διαβάζοντάς τα, αναρωτιέμαι για ένα πράγμα :
  Όλοι εσείς οι οικονομολόγοι (δημοσιογράφοι, κυβερνητικοί, αναλυτές, κλπ, κλπ) δεν τα γνωρίζατε από τότε που μπαίναμε πανυγηρικά στο ΕΥΡΩ, μέχρι πρότινος που δηλώναμε οτι "λεφτά υπάρχουν" και αν ναι, γιατί δεν ενημερώνατε (όπως θα υπέβαλλε η δημοσιογραφική δεοντολογία) τον λαουτζίκο ;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.