Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Konstantakopoulos.blogspot.com

Το 1956, η ΕΣΣΔ συνέτριψε στρατιωτικά την Ουγγαρία. Το πολιτικό πλήγμα όμως που επέφερε στον εαυτό της απεδείχθη τελικά πολύ ισχυρότερο από το στρατιωτικό που έδωσε. Tο 1989-91, απεδείχθη ότι η Μόσχα δεν είχε ούτε έναν φίλο σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Μετά το 1991, δεν υπάρχει Σοβιετική ¨Ενωση.

Η Γερμανία έχει σήμερα την πολιτικο-οικονομική ισχύ να δοκιμάσει να συντρίψει οικονομικο-κοινωνικά την Ελλάδα, υποβάλλοντάς την, μέσω του Μνημονίου, σε τιμωρητική “κούρα”, προς παραδειγματισμό όλης της ΕΕ. Όπως η Μόσχα του 1956, έτσι και το Βερολίνο του 2010, δεν καταλαβαίνει ότι στο τέλος της διαδικασίας μπορεί να μην υπάρχει Ευρωπαϊκή ¨Ενωση – και η διάλυσή της θα πάρει πιθανώς λιγότερο χρόνο από τη σοβιετική διάλυση. Δεν καταλαβαίνει επίσης ότι, μετατρέποντας την Νότιο Ευρώπη, μετά την Ανατολική, σε σωρό κοινωνικών ερειπίων, θα βρεθεί τελικά μόνη και ανυπεράσπιστη απέναντι στο τέρας των αμερικανικών κυρίως τραπεζών και της ισχύος των ΗΠΑ.

Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα ειδικότερα ελληνικά προβλήματα, που καθόρισαν την ποιότητα της ελληνικής απάντησης στην κρίση, σε καμμιά περίπτωση όμως δεν την προκάλεσαν. Στους Γερμανούς αρέσει να αναφέρονται στην ελληνική διαφθορά-κακοδιοίκηση, όχι στο πόσο οι ίδιοι συνέβαλαν σε αυτή, δωροδοκώντας επί είκοσι χρόνια τα κόμματα εξουσίας. Ούτε στο πόσο ωφελήθηκαν από αυτή, εξάγοντας πανάκριβα ακόμα και ελαττωματικά προϊόντα, όπως τα περίφημα υποβρύχια που γέρνουν.

Η ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη ήταν ασφαλώς φούσκα. ‘Hδη όμως όχι μόνο ξεφούσκωσε, απειλεί να συμπαρασύρει σε καταστροφική δίνη όποιο κοινωνικό κράτος φτιάξαμε από την εποχή του Βενιζέλου και όποια ανεξαρτησία αποκτήσαμε μετά το 1974. Αν σήμερα η Αθήνα δυσκολεύεται να πληρώσει τα χρέη της, θάναι αδύνατο να τα ξεπληρώσει στο τέλος.

Οι άλλες όμως, πολύ μεγαλύτερες “φούσκες” δεν έχουν πάθει τίποτα μέχρι τώρα. Οι γερμανικές εξαγωγές δεν στηρίζονται μόνο στην τεχνολογική υπεροχή. Στηρίζονται σε μια ιστορικά αδικαιολόγητη μείωση των πραγματικών αμοιβών κατά 6% σε δέκα χρόνια, που οι πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούσαν να μιμηθούν. Στηρίζονται στον δανεισμό, σε ένα νόμισμα που εξυπηρετεί τη γερμανική, όχι όμως την ευρωπαϊκή οικονομική επέκταση, στην απομύζηση της νοτιοευρωπαϊκής και ανατολικοευρωπαϊκής αγοράς και, επίσης, στον υπέρογκο δημόσιο δανεισμό! Κανείς από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορεί να διατηρηθεί πολύ ακόμα, χωρίς να συμβάλει στην εκδήλωση πολύ σοβαρότερης οικονομικής κρίσης. Η Γερμανία θέλει να είναι ηγετική δύναμη της Ευρώπης, δεν έχει όμως τίποτα να προτείνει για την ευρωπαϊκή κρίση, πέραν της προτροπής μη δανειζόσαστε, πληρώστε τα χρέη σας! Δυστυχώς και κανείς άλλος.

Ακόμα πιο μεγάλη από τη γερμανική είναι η φούσκα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα, με κέντρο μια φούχτα αμερικανικές τράπεζες και οίκους αξιολόγησης. Σαράντα χρόνια απελευθερώσεων, απορρυθμίσεων, αποφορολογήσεων, απόλυτης ελευθερίας ανταλλαγών και ροών κεφαλαίων οδήγησαν στην ανάδυση ενός τέρατος, ενός τεράστιου χρηματιστικού κεφαλαίου, που δεν ανταποκρίνεται σε υλικές αξίες, ένα παρασιτικό Μολώχ που καταστρέφει ολόκληρες κοινωνίες στην αδύνατη προσπάθεια διατήρησης αδικαιολόγητα υψηλών αποδόσεων, φτιάχνει τη μια φούσκα μετά την άλλη και καταφεύγει τελικά και στις καθαρές απάτες, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, που πλήρωσαν τελικά οι φορολογούμενοι, μετατρέποντας την κρίση των τραπεζών σε κρίση κρατών.

Μέχρι τώρα, οι Νοτιοευρωπαίοι προσπαθούσαν να ελιχθούν αποφεύγοντας τα αναπόφευκτα χειρότερα και κάνοντας ότι πιστεύουν στην ανύπαρκτη ελληνική ιδιαιτερότητα και προσπαθώντας να εξευμενίσουν τους ισχυρούς: Βερολίνο και διεθνείς τράπεζες. Τώρα, με τη Ιρλανδία, αύριο με την Πορτογαλλία, αρχίζει να δημιουργείται η αντικειμενική βάση μιας πιο συλλογικής προσπάθειας για τη ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ, για την επιστροφή στη ρύθμιση των ροών κεφαλαίου, για μια οικονομική και όχι μόνο νομισματική ένωση, με ηπειρωτικά προγράμματα επενδύσεων και συνοχής, με κοινή φορολογική πολιτική, με λελογισμένο προστατευτισμό, πρωτοπόρα στη δημιουργία ενός πιο δημοκρατικού, πολυπολικού κόσμου,

Η άλλη εναλλακτική είναι το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, άγριες εμφύλιες συγκρούσεις, ο κίνδυνος αποσύνθεσης στο χάος της ΕΕ, η εμφάνιση ξανά φασιστικών φαινομένων.

Konstantakopoulos.blogspot.com
Κόσμος του Επενδυτή, 20.11.2010

1 σχόλιο:

 1. Συγγνώμη για το διαφορετικό, επείγον θέμα:
  Spiegel:
  Γεωλόγοι προειδοποιούν για ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ στην Ινδονησία, καθώς έχει συγκεντρωθεί μάγμα ΤΡΕΙΣ φορές περισσότερο από το Ταμπόρα που είχε προκαλέσει 5ΕΤΗ ηφαιστειακό χειμώνα (1815-20), και επιτάχυνε την επανάστΑαση του 1821.
  ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΕΡΕΚΡΗΞΗ του ηφαιστείου Μεράπι με αποτέλεσμα παγκόσμια ΑΜΕΣΗ καταστροφή τής πολυδιαφημισμένης ΑΠΟΔΑΣΩΤΙΚΗΣ-ΕΥΑΛΩΤΗΣ γεωργοπροβατοτροφίας, χωρίς ακόμα να έχουμε ξανά επαρκή, επιτηρούμενη ΕΥΕΛΙΚΤΗ αιγοτροφία (που είχε σώσει τους αρχαίους κατοίκους τής Θήρας μετά τον 5ΕΤΗ ηφαιστειακό χειμώνα πριν από 3.650 χρόνια, και τους μεταγενέστερους βουνίσιους και νησιώτες Έλληνες στην τελευταία, ηφαιστειογενή Μικρή Παγετώδη, 1300-1900), και ποιος θα σώσει μετά τους υπερθερμασμένους Γκόρηδες...:
  SOS!!! Warnings of Merapi MEGA eruption
  Could lead to an ice age:
  5 Nov 10 - "An unprecedented magma reservoir lurks underneath Merapi," says Birger Lühr, a volcano researcher at the GFZ in Potsdam, Germany.
  The Merapi eruptions are becoming more violent – and the big bang could be just ahead.
  "A rough estimate indicates that there is THREE TIMES MORE MAGMA than what was ejected by the Indonesian volcano Tambora in 1815 – the biggest eruption in the last 10,000 years, which led to a cooling of the climate globally. Such an eruption could trigger the next ice age...
  http://notrickszone.com/2010/11/05/der-spiegel-geologists-warn-mega-eruption
  http://www.youtube.com/watch?v=NP2nOiWh4MU
  http://www.youtube.com/watch?v=GoNHk_pJlRo

  New Volcanic Island East of Java - Wasn't there a few days ago
  http://www.iceagenow.com/New_Volcanic_Island_East_of_Java.htm
  Volcanic eruptions in Nigeria and the Philippines
  6 Nov 10 - Reports of a volcanic eruption in the Nigerian mountains near the border with Cameroun Republic, while Bulusan Volcano in the Philippines ejected steam and ash. http://www.iceagenow.com/Volcanic_eruptions_in_Nigeria_and_Philippines.htm
  Newsweek / 1-11-2010: Naples' Campi Flegrei supervolcano could trigger small ice age
  The earth has risen and dipped more than 11 feet, destroying roads, a hospital, and thousands of homes...
  If it should erupt again, says Guiseppe De Natale, head of research at the National Observatory for Geophysics and Volcanology, "it would be really a complete catastrophe at a global scale, with millions of casualties, strong climate changes, perhaps causing a small ice age..."
  http://www.iceagenow.com/Naples_supervolcano_could_trigger_small_ice_age.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.