Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Εξέγερση στη Γαλλία: η μητέρα όλων των μαχών (και οι διαφορές με την Ελλάδα)

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Η σημαντικότερη, κρίσιμη για όλη την Ευρώπη, κοινωνική σύγκρουση εδώ και πολλά χρόνια, διεξάγεται τώρα στη Γαλλία. ‘Oπως με όλα τα μεγάλα κοινωνικά φαινόμενα, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί εκ των προτέρων η εξέλιξή τους, είναι όμως ήδη βέβαιο ότι οποιαδήποτε έκβασή της θα επηρεάσει βαθιά όλη την ευρωπαϊκή κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, παρακολουθούν τώρα με κομμένη την ανάσα τις κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων και νέων το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – υπάλληλοι κατ oυσία των διεθνών τραπεζών.

Η επιτυχία ή αποτυχία των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού από τον Σαρκοζί (που προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 χρόνια)έχει πολύ ευρύτερη του επίδικου αντικειμένου σημασία, γιατί θα αποτελέσει πρόκριμα για το πόσο εύκολα θα περάσει και τι εμπόδια θα συναντήσει το σχέδιο των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Που επιδιώκουν να φορτώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες το κόστος της οικονομικής κρίσης και της διατήρησης, σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, κερδών και ελευθερίας του χρηματιστικού κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνο για τη σημερινή κρίση. Αυτό ακριβώς επιχειρούν οι διεθνείς τράπεζες, που κινούν στην πραγματικότητα τα νήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, απαιτώντας την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, τη διαιώνιση της λιτότητας του Βορρά και τη μετατροπή του Νότου σε Τρίτο Κόσμο. Με την Ελλάδα να πρωτοπορεί θλιβερά στην πορεία κοινωνικής και οικονομικής αποσύνθεσης και καταστροφής.

Το κλίμα στη Γαλλία είναι τώρα εκρηκτικό, με τις μαζικές κινητοποιήσεις να προσλαμβάνουν κατά περίπτωση σχεδόν εξεγερσιακό χαρακτήρα. Η όλη ατμόσφαιρα είναι στον αντίποδα όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα. Εδώ επικρατεί, προς το παρόν τουλάχιστο, το “O σώζων εαυτόν σωθήτω», ο κυνισμός κοινωνικών κατηγοριών και ατόμων, που αφήνουν τους άλλους (δημοσίους υπαλλήλους, φορτηγατζήδες, συνταξιούχους, σιδηροδρομικούς) να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, μην αντιλαμβανόμενοι ότι θα την πατήσουν και οι ίδιοι στο τέλος, κατά τον κλασικό τρόπο του Μπρεχτ: δεν θα υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει όταν έρθει η ώρα τους.

Στην Ελλάδα, η ηγεσία των μεγάλων συνδικάτων, όπως της ΓΣΕΕ, μπορούν ακόμα να δρουν ανενόχλητα εναντίον των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Οι νέοι σκέφτονται να φύγουν, όχι να παλέψουν, στην κοινωνία κυριαρχεί η συνεχιζόμενη και ενθαρρυνόμενη από την κυβέρνηση, με τη ρητορεία περί διαφθοράς και απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, μεταξύ πολλών άλλων, αποσύνθεση οποιουδήποτε εθνικού σχεδίου, η καταστροφή της συλλογικής αυτοπεποίθησης των Ελλήνων, προκειμένου να μικρύνουν οι απαιτήσεις τους σε απαιτήσεις ραγιάδων και να δικαιολογηθεί ως αναπόφευκτη η ασκούμενη πολιτική. Για να κρύψει τη γύμνια της, η κυβέρνηση μικραίνει τη χώρα στα πολύ μικρά μέτρα των δικών της ικανοτήτων. Ο ελληνικός λαός αιφνιδιάστηκε από την ταχύτητα της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων του, η κοινωνία εμφανίστηκε απολύτως απροετοίμαστη για το είδος των επιχειρημάτων που της εκτοξεύθηκαν και ηττήθηκε στο μυαλό της, προτού καλά καταλάβει τι συμβαίνει και βγει στους δρόμους.

Οι αντίθετες ακριβώς τάσεις επικρατούν τώρα στη Γαλλία. Τις γαλλικές κινητοποιήσεις χαρακτηρίζουν προπάντων:

- η αλληλεγγύη των γενεών, των μαθητών και των συνταξιούχων, που κατεβαίνουν από κοινού στον δρόμο και δίνουν πάνδημο χαρακτήρα στο κίνημα (το 71% των Γάλλων συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις)

- η μαζική και δυναμική συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, με καταλήψεις εκατοντάδων λυκείων, που δείχνει μια γενιά και μια χώρα που πιστεύει και αγωνίζεται για το μέλλον της, μια γενιά νέων που δεν έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματά της

- ένα κίνημα που αναγκάζει τις ηγεσίες των συνδικάτων, αν και θα ήθελαν να είναι πιο μετριοπαθή, να ακολουθούν, αντί να ποδηγετούν τη βάση τους. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεφύγει εν μέρει από τον έλεγχο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και συχνά οι αποφάσεις παίρνονται απευθείας από τη βάση με γενικές συνελεύσεις

- σε αντίθεση με το παρελθόν, ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ περισσότερο ενεργός στις κινητοποιήσεις, με μεγάλη συμμετοχή στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (μεταφορές και ενέργεια). Οι κινητοποιήσεις είναι συγκρίσιμες ή ανώτερες με τις μεγάλες απεργίες του 1995 και, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβησαν τα επίπεδα του 1968.
- Για πρώτη φορά επίσης εδώ και πολλά χρόνια, οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαπνέονται από αυτοπεποίθηση και από την προσδοκία της νίκης τους στην αναμέτρηση.

Κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, οι Γάλλοι σοσιαλιστές παραμένουν με την πλάτη στον τοίχο, υποχρεωμένοι από τα μια να διαβεβαιώνουν το τραπεζικό και πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης, ότι επιθυμούν και αυτοί κάποια μορφή μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, υποχρεωμένοι όμως από την άλλη να ακολουθούν το κίνημα εναντίον της. Μόνο ο οιωνεί αρχηγός της δεξιάς πτέρυγας και υποψήφιος για υποψήφιος Πρόεδρος Ντομινίκ Στρως-Καν είναι υπέρ των σχεδίων του Σαρκοζί.

Φυσικά, η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και κατά συνέπεια είναι και μεγαλύτερη η πεποίθηση του πληθυσμού ότι μπορεί να υπερασπίσει τις κατακτήσεις του, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Στη χώρα μας εξάλλου δεν υπήρξε κανένα είδος κινήματος εθνικής ανόρθωσης τα τελευταία χρόνια της απίστευτης παρακμής. Αντίθετα, από το ευρωδημοψήφισμα του 2005 και έπειτα, η γαλλική κοινωνία έχει πραγματοποιήσει μια συντριπτική, θεωρητική και πρακτική κριτική του “ευρωφιλελευθερισμού” και της παγκοσμιοποίησης, με αποτέλεσμα να μην ενοχοποιείται και να μην παραλύει με το πρώτο επικοινωνιακό μπαράζ εναντίον των κινητοποιήσεων.

Ενδιαφέρουσα είναι και η στρατηγική του Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει από το 67% όταν εξελέγη Πρόεδρος, στο 27% σήμερα. Ο αρχηγός της γαλλικής ριζοσπαστικής και αυταρχικής νεοδεξιάς εγκατέλειψε τις διάφορες δημαγωγικές φιοριτούρες του για να ταχθεί τελικά αποφασιστικά στο πλευρό της Μέρκελ και των τραπεζών. Προκαλεί ο ίδιος, συνειδητά, τη σύγκρουση, ελπίζοντας ίσως να τσακίσει μέσα από μια παρατεταμένη αναμέτρηση το γαλλικό κοινωνικό κίνημα.

Το τελευταίο διακρίνεται μεν για τη μεγάλη μαχητικότητά του, τον βαθύτατα δημοκρατικό χαρακτήρα του, την πολύ σοβαρή κριτική που ασκεί στο σύστημα. Παραμένει όμως ακόμα σε μεγάλο βαθμό αμυντικό και στερείται διεθνών συμμάχων. Ούτε οι Σοσιαλιστές, άμεσα υπεύθυνοι για το κατασκεύασμα του Μάαστριχτ και προσχωρήσαντες εδώ και καιρό στην παγκοσμιοποίηση και τις αρετές της διαρκούς απελευθέρωσης των αγορών, ούτε η ριζοσπαστική αριστερά, δεν διαθέτουν στοιχειώδες εναλλακτικό σχέδιο, ικανό να συσπειρώσει γύρω από την απαίτηση βασικών μεταρρυθμίσεων, όπως η επαναφορολόγηση και ο επανέλεγχος των ροών του χρηματιστικού κεφαλαίου, ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκών επενδύσεων και προστασίας της Ευρώπης απέναντι στον εξωτερικό ανταγωνισμό, ενός κοινωνικού, φορολογικού και οικονομικού Μάαστριχτ, σε συνδυασμό με την ριζική μεταρρύθμιση των σημερινών κανόνων λειτουργίας του ευρωπαϊκού νομίσματος. Παρά εξάλλου τη μεγάλη ομοιότητα των προβλημάτων των ευρωπαϊκών χωρών, παρά το γεγονός ότι το κεφάλαιο ασκεί άμεσα διεθνή πολιτική, παρά το ότι οι λύσεις μπορούν συχνά να δοθούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κοινωνικές αντιδράσεις στη βαρβαρότητα και τον ολοκληρωτισμό που επιβάλει το χρηματιστικό κεφάλαιο, η Διεθνής των Τραπεζών, διακρίνονται για τον αποσπασματικό, εθνικό χαρακτήρα τους.

Η ζήτηση για μια προοδευτική, δημοκρατική διέξοδο από την κρίση είναι σήμερα πολύ έντονη. Παρόλο που ο τύπος αρέσκεται να τονίζει την άνοδο της άκρας δεξιάς, ιδίως σε ορισμένες περιφερειακές χώρες, στις δύο βασικότερες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία και Γαλλία, είναι η δεξιά που τώρα καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις.

Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τις εξελίξεις. ‘Iσως, μέσα από μια σειρά εξεγέρσεων, που δεν θα μείνουν περιορισμένες στη Γαλλία, να προκύψει σταδιακά το περίγραμμα μιας δημοκρατικής απάντησης στην οικονομική κρίση. Αλλοιώς η Ευρώπη, στην πορεία της προς τριτοκοσμοποίηση, είτε θα γίνει μια απολύτως “γερμανική” και “ατλαντική” ολοκληρωτική δομή, είτε, το πιθανότερο, θα αποσυντεθεί και θα διασπασθεί μέσα σε ένα επικίνδυνο χάος.

Επίκαιρα, 21.10.21
Konstantakopoulos.blogspot.com

4 σχόλια:

 1. ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ

  ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΡΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

  ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΕΦΩΝΗΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

  ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

  ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

  ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

  ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ [ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ] ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΙΟΥ DEEREE ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

  ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ

  ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ "ΤΑ ΒΡΕΦΗ" ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΘΕΙΑ....

  ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ... ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΠΡΑΒΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ , Για την "παραίτηση" της κυρίας Δραγώνα λέμε

  Σας παραθέτουμε χωρίς σχόλια δύο δημοσιεύσεις και θα γίνει κατανοητό ποιος προωθεί τι στην πολιτική
  A.
  Παραίτηση Δραγώνα [ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 25.10.2010]
  Την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους υπέβαλε – σύµφωνα µε πληροφορίες – στην υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων Αννα Διαµαντοπούλου, η ειδική γραµµατέας Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Θάλεια Δραγώνα (φωτογραφία).
  Η κ. Διαµαντοπούλου κάλεσε σε συνάντηση την κ. Δραγώνα στο γραφείο της την ερχόµενη Τρίτη προκειµένου να συζητήσουν τους λόγους της παραίτησής της, που πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή. Πάντως, σύµφωνα µε κύκλους του υπουργείου Παιδείας, η παραίτηση της κ. Δραγώνα δεν συνδέεται µε τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η πρότασή της, να µην περιλαµβάνεται το µάθηµα της Ιστορίας στο πρόγραµµα των υποχρεωτικών µαθηµάτων για το Νέο Λύκειο.

  Την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους υπέβαλε – σύµφωνα µε πληροφορίες – στην υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων Αννα Διαµαντοπούλου, η ειδική γραµµατέας Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Θάλεια Δραγώνα
  Η κ. Διαµαντοπούλου κάλεσε σε συνάντηση την κ. Δραγώνα στο γραφείο της την ερχόµενη Τρίτη προκειµένου να συζητήσουν τους λόγους της παραίτησής της, που πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή. Πάντως, σύµφωνα µε κύκλους του υπουργείου Παιδείας, η παραίτηση της κ. Δραγώνα δεν συνδέεται µε τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η πρότασή της, να µην περιλαµβάνεται το µάθηµα της Ιστορίας στο πρόγραµµα των υποχρεωτικών µαθηµάτων για το Νέο Λύκειο.
  B.
  Παραιτήθηκε η Θ. Δραγώνα από Ειδ.Γ. του υπουργείου Παιδείας [Ρεπορτάζ:www.esos.gr]
  Νέα παραίτηση υπέβαλε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Ειδ.Γραμματέας του υπ. Παιδείας Θάλεια Δραγώνα στην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για την δεύτερη παραίτηση που κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας. Η πρώτη
  που είχε κατατεθεί εδώ και μήνες δεν είχε γίνει δεκτή.
  Η υπ. Παιδείας αυτή τη φορά φέρεται να έχει πάρει την απόφασή της να κάνει δεκτή την παραίτηση, εκτός απροόπτου , δεδομένου ότι η κ. Δραγώνα είναι του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
  Η κ. Διαμαντοπούλου έχει καλέσει την κ. Δραγώνα σε συνάντηση αύριο το πρωί , η οποία είναι άγνωστο εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΡΑΓΩΝΑ
  ΟΠΩΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ press.gr


  1.
  Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010
  Το γιαούρτωμα στον Αγιο Παντελεήμονα...


  Ανώνυμος είπε...
  ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΡΑΓΩΝΑ
  25 Οκτ 2010 4:41:00 μ.μ.

  2.

  Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010
  Εθνικές κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου(;)...

  Ανώνυμος είπε...
  ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΝ ΔΟΚΤΟΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΓΩΝΑ
  25 Οκτ 2010 4:42:00 μ.μ.

  3.

  Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
  Κλοπή λεωφορείου από το ΚΤΕΛ Κατερίνης...

  Ανώνυμος είπε...
  ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ

  ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΧΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

  "Παραιτήθηκε η Θ. Δραγώνα από Ειδ.Γ. του υπουργείου Παιδείας
  Ρεπορτάζ:esos.gr
  Νέα παραίτηση υπέβαλε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Ειδ.Γραμματέας του υπ. Παιδείας Θάλεια Δραγώνα στην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για την δεύτερη παραίτηση που κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας. Η πρώτη
  που είχε κατατεθεί εδώ και μήνες δεν είχε γίνει δεκτή.
  Η υπ. Παιδείας αυτή τη φορά φέρεται να έχει πάρει την απόφασή της να κάνει δεκτή την παραίτηση, εκτός απροόπτου , δεδομένου ότι η κ. Δραγώνα είναι του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
  Η κ. Διαμαντοπούλου έχει καλέσει την κ. Δραγώνα σε συνάντηση αύριο το πρωί , η οποία είναι άγνωστο εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί."


  ΤΩΡΑ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠΔΜΘ
  ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

  ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ .... ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ
  25 Οκτ 2010 4:07:00 μ.μ.

  4.

  Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
  Τι κρατάνε στα χέρια τους οι μαθητές!..

  Ανώνυμος είπε...
  ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΡΑΤΑΝΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
  ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΡΑΓΩΝΑ

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

  ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

  ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!
  25 Οκτ 2010 4:20:00 μ.μ.

  5.

  Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
  Η διακαναλική...

  Ανώνυμος είπε...
  ΠΟΙΑ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ !!!!

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ

  ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΛΕ Η ΔΡΑΓΩΝΑ

  ΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ

  ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ

  ΚΑΙ ΜΑΣΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

  ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
  ΣΕΙΝΟΣΤΙΣΜΟΣ
  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
  ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ
  ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
  ΟΧΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
  DEERREE
  ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΩΡΩΝ [ΠΤΝ- ΕΚΠΑ]
  ή ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΡΕΦΩΝ [ΠΤΝ-ΕΚΠΑ]
  25 Οκτ 2010 4:25:00 μ.

  6.

  Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
  Αγιος Παντελεήμονας...

  Ανώνυμος είπε...
  ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ


  ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

  ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

  ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ

  ... ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

  ... ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΗΣ
  ....ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

  ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ
  25 Οκτ 2010 4:29:00 μ.μ.

  7.

  Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
  Θυελλώδεις άνεμοι...

  Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
  Θυελλώδεις άνεμοι...

  8.
  Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
  Ψήφος εμπιστοσύνης οι δημοτικές εκλογές...
  Οι σημερινές εφημερίδες

  Ανώνυμος είπε...
  ΤΙ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΗΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ

  ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΤΕΡΑ

  ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΡΑΓΩΝΑ

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΙΑΒΑΣΤΕ .. ΚΑΙ ΑΥΤΑ …. ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ
  1
  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_1481.html
  Που είναι το παρακράτος;
  2
  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_7969.html
  Θάλεια, Θάλεια, ζεί ο ΜεγΑλέξανδρος!

  3.
  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_851.html
  ΕΚΤΑΚΤΟ: Παραιτήθηκε η γγ του Υπ. Παιδείας Θάλεια Δραγώνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.