Δεν πρόλαβε να φύγει από την Κύπρο ο Μπαν Κι Μουν και νέος καυγάς ξέσπασε μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια, με τον πρώτο να λέει ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης έχει πλησιάσει πολύ τις θέσεις του στο θέμα διακυβέρνησης και ο δεύτερος να του απαντάει ότι λέει ψέμματα! Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην 'Αγκυρα έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας του Ερντογάν και υιοθέτησε τις θέσεις της στο κυπριακό. Υποστήριξε ότι η Τουρκία, χώρα που έχει εισβάλει και κατέχει τη μισή Κύπρο, είναι μια φιλειρηνική χώρα με “ανησυχίες ασφαλείας” στην Κύπρο, που δεν κατέχει καμμία χώρα!!!
Κατά τα άλλα σε διπλωματικό φιάσκο, αλλά και τουρκική επικοινωνιακή επιτυχία, τουλάχιστο στα σημεία, απετέλεσε η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο. Εκεί όμως που απέτυχε ο ΓΓ ήταν στην προσπάθειά του να “κλειδώσει” την παραχώρηση που έκανε ο Χριστόφιας, παρά την αντίθεση του πολιτικού κόσμου και του πληθυσμού, αποδεχόμενος την εκ περιτροπής προεδρία.
Το ταξίδι του Μπαν εξελίχθηκε σε διπλωματικό φιάσκο και μεγάλη γκάφα, λόγω επίσκεψης του ΓΓ στο “Προεδρικό Μέγαρο” της “Tουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στα κατεχόμενα, επίσκεψη που ήταν άλλωστε το αποκορύφωμα σχολαστικής “εξισορρόπησης” της διεθνώς αναγνωριζόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας και της “ΤΔΒΚ”. Μόνο που το ΣA του ΟΗΕ έχει ζητήσει με δύο ψηφίσματα από όλα τα κράτη-μέλη του (και προφανώς τον ΓΓ του!) να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να εκληφθούν ως στήριξη ή έμμεση αναγνώριση της ΤΔΒΚ.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε, κατά το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι δεν έχουν σημασία οι τόποι των συναντήσεων και ότι ο οργανισμός αναγνωρίζει “μόνο” την Κυπριακή Δημοκρατία, οι άλλοι δημοσιογράφοι δεν άκουσαν αυτό το “μόνο” που άκουσε το ΚΥΠΕ, η κυπριακή κυβέρνηση είπε ότι άλλα συμφώνησε με τον ΓΓ κι άλλα έκανε, κι ότι, όπως της εξήγησε ο Μπαν, τον πήραν οι Τούρκοι και τον πήγαν όπου ήθελαν! Τέσσερα πολιτικά κόμματα, με πρώτους και καλύτερους τους συγκυβερνώντες Σοσιαλιστές του κ. Ομήρου, απέφυγαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να στείλουν τους εκπροσώπους τους στη δεξίωση του ΓΓ, ενώ μια προγραμματισμένη συγκέντρωση μετετράπη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Κουλουβάχατα, αλλά κουλουβάχατα που αντανακλούν τις αποκλίνουσες επιδιώξεις των “παικτών” και τις εγγενείς αντιφάσεις μιας διαδικασίας που οι αυτουργοί της νομίζουν, αδιαφορώντας για την εμπειρία του άλλου μεγάλου φιάσκου, το 2004, ότι μπορεί να προχωρήσουν θεωρώντας περίπου … άχρηστη ενόχληση, όχι μόνο διεθνές και συνταγματικό δίκαιο, αλλά και τις πεποιθήσεις του λαού που θα κληθεί να ζήσει στο νέο κράτος!
Δεν είναι μόνο ότι ο “σύντροφος” (που απηγόρευσε με δηλώσεις του στον κ. Χριστόφια να τον αποκαλεί έτσι!) δεν ανταποκρίνεται σε όσα περιμένει από αυτόν ο Κύπριος Πρόεδρος, αλλά εγκολπώνεται τις ελληνικές παραχωρήσεις, πολλαπλασιάζοντας τις δικές του απαιτήσεις, ζητώντας δηλαδή δύο απολύτως ισότιμα κράτη στην “νέα Κύπρο”, που θα εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση του νησιού, παραμονή όλων των εποίκων, πλήρη διατήρηση ρόλου Τουρκίας και στρατευμάτων της!
Το πρόβλημα του κ. Χριστόφια είναι ότι, ακόμα κι αν ο Ταλάτ παραιτηθεί από τις αξιώσεις του και κάνει πλήρως δεκτές τις δικές του προτάσεις, δεν τις κάνει ο κυπριακός λαός! Επιπλέον, o Kύπριος Πρόεδρος δεν μοιάζει να διαθέτει σχέδιο Β, εναλλακτική πολιτική σε περίπτωση αποτυχίας της παρούσας προσπάθειας, που να μην αφήνει την ελληνική πλευρά πάλι στο έλεος των τουρκικών κατηγοριών.
Μια νέα δημοσκόπηση, αυτή την εβδομάδα, έδωσε 72,6% των Ελληνοκυπρίων αντίθετους με την εκ περιτροπής άσκηση εκτελεστικής εξουσίας, που είναι το θεμέλιο της πρότασης Χριστόφια. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που αντιτίθεται στην παραμονή 50.000 εποίκων μετά τη λύση, που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος. Ακόμα και ένα τρίτο των οπαδών του ΑΚΕΛ αντιτίθεται στις προτάσεις Χριστόφια. ¨Όπως σημειώνει ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας οι Ελληνοκύπριοι έχουν αποσυνδέσει επιλογές κόμματος διακυβέρνησης και πολιτικής στο εθνικό. Ψηφίζουν en masse AKEΛ και ΔΗΣΥ, προκρίνουν όμως μαχητικότερη πολιτική στα εθνικά!
Το αδιέξοδο αύξησε την πίεση στον κ. Χριστόφια και ευθύνεται πιθανώς για την επείγουσα εισαγωγή του στο νοσοκομείο, αμέσως μετά την αναχώρηση Μπαν. Εξήλθε, μετά παραμονή μερικών ωρών, το πολιτικό πρόβλημα όμως παραμένει και εκνευρίζει πολύ την ηγεσία του ΑΚΕΛ που επιτίθεται εναντίον δικαίων και αδίκων, θεωρώντας, στις καλύτερες σταλινικές παραδόσεις, ότι έχει συσταθεί ένα “συνωμοτικό κέντρο”, κατά την έκφραση του ΓΓ του ΑΚΕΛ που … συντονίζει την αντιπολίτευση στον Χριστόφια! Δεν είναι η πολιτική του κόμματος αλλά η συνωμοτική κινητοποίηση των εχθρών του που φταίει για όλα τα κακά που του συμβαίνουν.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια εκτροπή της πολιτικής διαδικασίας στην ανταλλαγή επικίνδυνων ανοησιών, αλλά και ότι μια μεγάλη και οξυνόμενη πόλωση τείνει σταδιακά να εγκατασταθεί στους κόλπους της κυπριακής ηγεσίας, πολιτικής ελίτ και της ίδιας της κυβέρνησης! Εξ Ελλάδος πολιτικός με μεγάλη πείρα του κυπριακού, υποστηρίζει ότι, ποτέ μετά το 1974, δεν ήταν τόσο έντονος ο διχασμός και η εμφύλια έχθρα στην κυπριακή πολιτική ελίτ όσο σήμερα. Η απουσία δημοκρατικού τρόπου ελέγχου και απόφασης επί θεμάτων που αφορούν τον πυρήνα της εθνικής και κρατικής κυριαρχίας καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση σε μια χώρα που δεν είχε ποτέ στην ιστορία της πολύ αναπτυγμένη δημοκρατική κουλτούρα.
Kόσμος του Επενδυτή, 8.2.2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.