Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ιράν, Ισραήλ και Ολοκαύτωμα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑHDI HONARDOOST ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ"

Ερώτ.: Στο γραπτό κείμενο του κ. Αχμαντινετζάντ, στη διάσκεψη για τα ρατσισμό, ο Πρόεδρός σας κάνει λόγο για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του ολοκαυτώματος. Σας κατηγορούν ότι αμφισβητείτε τη σφαγή των Εβραίων από τους Ναζί.

Απάντ.: Το ζήτημα έχει δύο πλευρές. Πρώτον, που έγιναν αυτά και ποιος είναι υπεύθυνος. Μιλάμε για γεγονότα σε ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να πληρώσει το κόστος ο φτωχός παλαιστινιακός λαός; Δεύτερο, που έθεσε ο Πρόεδρός μας, είναι η υπερβολή στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ορισμένες χώρες για την υπόθεση αυτή. Γιατί δεν μπορεί ο α’ ή β΄ πανεπιστημιακός να πει «θέλω να επανεξετάσω αυτό το ζήτημα»; Δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε το γεγονός. Θέλουμε να επανεξετάσουμε το ζήτημα θέτοντας δύο ερωτήματα: «που συνέβη;», «ποιος πρέπει να πληρώσει;». Δεν πρέπει να πληρώσουν το κόστος οι Παλαιστίνιοι, αν όντως αυτά συνέβησαν.

Ερώτ.: Μα γιατί λέτε «αν»; Υπάρχει γενική συμφωνία των ιστορικών για το πογκρόμ κατά των Εβραίων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απάντ.: Μα κι έτσι να είναι, γιατί να «πληρώσουν τη νύφη» οι φτωχοί Παλαιστίνιοι;

Ερώτ.: Κατηγορείσθε επίσης ότι επιδιώκετε την καταστροφή του Ισραήλ

Απάντ.: Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ εξήγησε ότι δεν μίλησε για φυσική, στρατιωτική καταστροφή του Ισραήλ, αλλά για αλλαγή όπως αυτή στην ΕΣΣΔ.

Ερώτ. Εννοείτε αλλαγή καθεστώτος

Απάντ. Ναι. Είπε ότι αυτό θα συμβεί αν πάμε σε αληθινή ψηφοφορία στην περιοχή, όπου θα συμμετάσχουν όλοι, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί.

Ερ. Τι εννοείτε περιοχή; Την Παλαιστίνη;

Απ. Ναι

Ερώτ.: Σας επικρίνουν ότι συνεργάζεσθε με οργανώσεις που κατηγορούνται ως τρομοκρατικές, όπως η Χεζμπολά και η Χαμάς

Απάντ. Υποστηρίζουμε μόνο ηθικά αυτά τα κινήματα. Στον Λίβανο π.χ. η Χεζμπολά είναι νόμιμη και εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο.

Ερώτ. Δεν τους υποστηρίζετε με όπλα;

Απάντ. ‘Ολη η περιοχή είναι υπό τον έλεγχο μεγάλων δυνάμεων. Δεν υφίσταται φυσική επαφή Λιβάνου και Ιράν.

Ερώτ. Ξέρουμε ότι, υπό όλους τους δυνατούς ελέγχους, πάντα στη Μέση Ανατολή μεταφέρθηκαν όπλα

Απάντ. Σε όλες τις σχέσεις μας τηρούμε το διεθνές δίκαιο. Αλλά καταλαβαίνετε ότι μια ομάδα όπως η Χεζμπολά διαθέτει τεράστια υποστήριξη, από πολλούς στον μουσουλμανικό κόσμο. Για την τρομοκρατία όμως που αναφέρατε. Η χώρα μας υπήρξε θύμα τρομοκρατίας. Επί οκτώ χρόνια το ιρακινό καθεστώς μας πολέμησε, ακόμα και με χημικά, υποστηριζόμενο από πάμπολλες χώρες. Αυτό δεν είναι τρομοκρατία; Ξέρετε πόσοι δικοί μας αξιωματούχοι σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές ομάδες που εδρεύουν στο εξωτερικό και υποστηρίζονται από τοις ΗΠΑ; Πόσοι δικοί μας δολοφονήθηκαν από τους Ταλιμπάν; Είμαστε θύμα της τρομοκρατίας. Αλλά δεν πρέπει να διαιρούμε σε καλούς και σε κακούς τρομοκράτες. Δεν μπορεί ορισμένες χώρες να χρησιμοποιούν τρομοκρατικές ομάδες για να πιέσουν άλλες χώρες. Εμείς πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία είναι φρικτό, καταστροφικό φαινόμενο. Αλλά δεν μπορεί τη μια να τη χρησιμοποιείς, την άλλη να την καταδικάζεις. Τα δύο κινήματα που αναφέρατε δεν είναι τρομοκρατικά, είναι κινήματα αντίστασης στον εισβολέα. Τρομοκράτες και υποστηρικτές της τρομοκρατίας είναι ακριβώς η μία χώρα που γκρεμίζει τα σπίτια των φτωχών Παλαιστινίων και εποικίζει τη γη τους, αυτό είναι το ρατσιστικό καθεστώς που καταδίκασε ο Πρόεδρός μας στη διάσκεψη της Γενεύης.

Ερώτ. Λέτε ρατσιστικό το Ισραήλ;

Απάντ. Συγγνώμη. ‘Όταν πας σε άλλη χώρα, δολοφονείς τους κατοίκους, γκρεμίζεις τα σπίτια, εγκαθιστάς Εβραίους εποίκους πως το λέτε εσείς αυτό; Ποιος είναι ρατσιστής, τι είναι ρατσισμός;

Ερώτ. Ο ηγέτης της Χαμάς Μεσάαλ μίλησε για λύση δύο κρατών. Πως το σχολιάζετε;

Απ. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί μέσω γενικών εκλογών στην περιοχή, με συμμετοχή Εβραίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Αν το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται στην Παλαιστίνη ψηφίσει μια λύση, εμείς θα συμφωνήσουμε.

Ερώτ. Τι νομίζετε για τον Ομπάμα;

Απάντ. Λάβαμε ορισμένα θετικά σημάδια κατά την προεκλογική εκστρατεία. Μέχρι τώρα είχαμε καλά λόγια και στείλαμε καλές απαντήσεις. Είμαστε όμως ακόμα στα λόγια, δεν μπήκαμε στις πράξεις. Περιμένουμε τις πράξεις για την επίλυση των προβλημάτων με τις ΗΠΑ.

Ερ. Τι ζητάτε από την Ουάσιγκτον;

Απ. Επί τριάντα χρόνια, μετά την Επανάσταση, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν κυρώσεις εναντίον μας. ‘Εχουν παγώσει όλα τα αποθεματικά μας. Υποστήριξαν όλες τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων και την επίθεση του καθεστώτος Σαντάμ εναντίον μας. Πρέπει να αρχίσουμε με την κατάργηση όλων των κυρώσεων και του παγώματος των περιουσιακών μας στοιχείων.

Ερ. Θα διαπραγματευόσαστε το πυρηνικό σας πρόγραμμα στο πλαίσιο μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής;

Απ. ‘Ολες οι πυρηνικές μας δραστηριότητες είναι υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχει βεβαίως το επιπρόσθετο πρωτόκολλο, που υπεγράφη, αλλά δεν το επικύρωσε το κοινοβούλιό μας, γιατί η ΔΕΑΕ δεν τήρησε τις δικές της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Πάντως, το σύνολο του προγράμματός μας είναι τώρα υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ΔΕΑΕ. ‘Εχουν πολύ ισχυρές κάμερες, μπορούν να στείλουν ανά πάσα στιγμή επιθεωρητές χωρίς προειδοποίηση. Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα, υποκείμενη στις ισλαμικές αξίες. Π.χ. ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει το κυνήγι για διασκέδαση. Μπορείς να κυνηγήσεις μόνο για να φας. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πολύ σαφείς και άμεσες δηλώσεις του μεγάλου ηγέτη μας, κανένας δεν πρέπει να φτιάχνει όπλα μαζικής καταστροφής. Πιστεύουμε ότι όλη η περιοχή μας και όλος ο κόσμος δεν πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα. Διερωτώμεθα γιατί μερικές χώρες δεν υπογράφουν τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Οι Αμερικανοί το πρότειναν, οι Ισραηλινοί το αρνήθηκαν.

Ερ. Την τελευταία δεκαετία, οι νεοσυντηρητικοί οδήγησαν τις ΗΠΑ σε πολύ μεγάλες ήττες σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Το Ισραήλ γνώρισε επίσης ήττες. Από την άλλη, ο αραβομουσουλμανικός κόσμος μοιάζει πιο διρημένος από ποτέ, χωρίς εναλλακτικό του σαυτοκρατορικού σχέδιο. Βλέπουμε διάλυση στο Ιράκ, κρίση σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, διενέξεις Σιϊτών-Σουννιτών, Κούρδων-Αράβων, Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, κατά τον πόλεμο στη Γάζα, συνολικά μοιάζει να επικρατούν αποσταθεροποίηση και χάος. Η Μέση Ανατολή παρήγαγε αντίσταση, δεν παρήγαγε εναλλακτικές λύσεις.

Απ. Η νεοσυντηρητική πολιτική δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην περιοχή, δυναμίτισε την κατάσταση. ‘Εμείς έχουμε 3,5 εκατ. πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. που δεν είναι καθόλου εύκολο να φροντίσουμε. Το Ιράν διατρέχει το ίδιο κίνδυνο αποσταθεροποίησης από αυτή την κατάσταση και είμαστε πολύ ευαίσθητοι στις εξελίξεις εκεί. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και φιλοσοφίας για να έρθει η ειρήνη στην περιοχή. Η ιστορία μας μαθαίνει ότι κανείς δεν τα κατάφερε με τη δύναμη. Πρέπει να δεις και τον ηθικό παράγοντα. Καμμιά ξένη δύναμη δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Ερ. Οι σχέσεις σας με τη Ρωσία έχουν βελτιωθεί πολύ, αλλά δεν σας δίνουν S-300. Υπάρχει περίπτωση οι μεγάλες δυνάμεις να επιτρέψουν επίθεση του Ισραήλ εναντίον σας;

Απ. Η Ρωσία είναι πολύ σημαντική χώρα, από τη συνεργασία μας μαζί της έχουμε μακροχρόνια αμοιβαία οφέλη. ‘Εχουμε πολύ επωφελή συνεργασία σε τομείς υψηλής τεχνολογίας με τη Ρωσία. Το οπλοστάσιο όμως δεν είναι το άπαν. Κυττάξτε αυτές τις μεγάλες δυνάμεις με τα ατομικά τους οπλοστάσια. Σε τι τους ωφέλησαν; ‘Οσο για το θέμα επίθεσης του Ισραήλ δεν νομίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί. Χρησιμοποιούν τον «μπαμπούλα» του Ιράν για να αποσταθεροποιήσουν ορισμένες χώρες και να στρέψουν την προσοχή μακριά από ορισμένα ζητήματα. Μιλάνε για το Ιράν ώστε ράν να συγκαλύψουν την επίθεση και την παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων. Χρειάζονται πρόσχημα, γι’ αυτό λένε ότι θέλουμε να τους καταστρέψουμε, να τους σβήσουμε από τον χάρτη. Είναι μια ψεύτικη εικόνα. Δεν πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιήσει τις απειλές του. Μια επίθεση δεν θα ωφελήσει το Ισραήλ, θα είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι πανεύκολο να αρχίσεις τον πόλεμο, όχι όμως να τον σταματήσεις…

Ερ. Ποιά λύση για Αφγανιστάν και Πακιστάν; Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά.

Απ. Πράγματι. Πρέπει να βγάλουμε την περιοχή από τον πόλεμο. Στο Αφγανιστάν είναι πολύ μπερδεμένη κατάσταση. Είχαμε πολλά προβλήματα με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Εμείς τους θεωρούμε τρομοκράτες, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί Ταλιμπάν, όπως λένε τώρα μερικοί. Τα προβλήματά μας χειροτέρεψαν όμως όταν ήρθαν οι Αμερικανοί. Είμαστε μια χώρα 55 εκατομμυρίων, τα 2/3 κάτω των 30 ετών. Πρέπει να φροντίσουμε τη νέα γενηά κι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα ναρκωτικά και το εμπόριο στα ανατολικά μας σύνορα, που χειροτέρεψε πάρα πολύ με τους Αμερικανούς. Το Ιράν είναι στο δρόμο των ναρκωτικών προς Ευρώπη, έχουμε καθημερινά συγκρούσεις, κανείς δεν βοηθάει.

Ερ. Από τη μια Ταλιμπάν, από την άλλη Αμερικανοί, τι θα γίνει τελικά;

Απ. Οι επεμβάσεις ξένων δυνάμεων δεν συμβάλουν στη λύση.

Ερ. Προτείνετε να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα;

Απ. Ναι. Να παραδώσουν τη χώρα στον αφγανικό λαό. Το ίδιο να κάνουν στο Ιράκ. Δεν πέτυχαν ασφάλεια στο Ιράκ, ούτε και τη δική τους. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Αφγανιστάν, αυτό διδάσκει και η πείρα, δείτε τι έπαθαν οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν. Αλλά οι Αμερικανοί επανέλαβαν αυτό το τεράστιο σφάλμα.

Ερ. Μερικοί θα πουν, αν δεν μπορείς να φτάξεις μια σταθερή αυτοκρατορία, το χάος μπορεί νάναι η καλύτερη εναλλακτική. Είναι άραγε για όλους σφάλμα;

Απ. Φίλε μου, προέρχεσθε από έναν πολύ μεγάλο, παληό, πλούσιο πολιτισμό. Ξέρετε ότι το μόνο μέσο συνεργασίας διαφορετικών κοινοτήτων είναι ο διάλογος. Ο διάλογος περιέχει περισσότερη δράση από τη μάχη. Ο διάλογος μεταξύ κοινοτήτων, εθνών, κοινωνιών είναι ο τρόπος λύσης των προβλημάτων. Η διεθνής κοινότητα υποφέρει από την πολιτική ορισμένων μεγάλων δυνάμεων, που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν και να καθορίσουν τα πάντα. Από την αυγή της ιστορίας μέχρι σήμερα, κανένας εισβολέας δεν νίκησε τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.