Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
Γιαννάκη Ομήρου
στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο
Το 2008 μια συμμαχία σοσιαλιστών-κομμουνιστών-κεντρώων-οικολόγων ανέδειξε τον Δημήτρη Χριστόφια Πρόεδρο της Κύπρου. ‘Εκτοτε όμως η συμμαχία σχεδόν διαλύθηκε, εξαιτίας κυρίως της πολιτικής του ΑΚΕΛ στο κυπριακό, που προκάλεσε την μήνι των συνεταίρων του που εγκατέλειψαν την κυβέρνηση, με την εξαίρεση του κεντρώου ΔΗΚΟ που έμεινε μεν, επικρίνον δε. Ηγέτης των Κυπρίων Σοσιαλδημοκρατών, ο Γιαννάκης Ομήρου αντιτάχθηκε στις προτάσεις και του χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στο κυπριακό, αντίθεση που κατέληξε τελικά στην αποχώρηση των Κυπρίων σοσιαλιστών από την κυβέρνηση συνεργασίας. Πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, όταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, γνωστός για τις μαχητικές ιδέες του, προτίμησε να τον υποστηρίξει στη βάση της πολιτικής του στο κυπριακό παρακούοντας τη «γραμμή» του κόμματός του και «πληρώνοντάς» το με τη διαγραφή του από το ΔΗΚΟ
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, η εκλογή σας ερμηνεύθηκε ως αντανάκλαση της επιθυμίας της κυπριακής κοινής γνώμης για πιο μαχητική στάση στο κυπριακό. Συμφωνείτε με μια τέτοια ερμηνεία και ποια είναι τα σχέδιά σας υπό τη νέα ιδιότητά σας ως Προέδρου της Βουλής;
Aπάντηση: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκ του Συντάγματος την ευθύνη να διασφαλίζει μαζί με τις άλλες συντεταγμένες εξουσίες την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος με την αυστηρή διάκριση τους, όπως συμβαίνει στο προεδρικό σύστημα. Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τις εξουσίες και αρμοδιότητες του Νομοθετικού Σώματος, όπως αυτές καθορίζονται από το Σύνταγμα. Συνεπώς ο βασικός μου στόχος είναι να υπηρετήσω με θρησκευτική ευλάβεια αυτό το πλαίσιο όπως καθορίζεται από το Συνταγματικό πλαίσιο.
Η εκλογή μου είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατικής έκφρασης της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι αποτέλεσμα έκφρασης της βούλησης για σύνθεση και συναίνεση. Άλλωστε είχαμε καλέσει όλα τα Κόμματα να στηρίξουν την υποψηφιότητα μου.
Οι θέσεις οι δικές μου σε ότι αφορά τη διαχείριση του μεγάλου Εθνικού μας θέματος, αφορούν την ιδιότητα μου ως Προέδρου της ΕΔΕΚ. Αυτές οι θέσεις προφανώς παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες στη νέα περίοδο.
Ερώτηση: Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλλει στις συνεχιζόμενες συνομιλίες προτάσεις όπως η εκ περιτροπής προεδρία, με τις οποίες δηλώνει ότι διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Πως θα λυθεί αυτή η αντίφαση;
Απάντηση: Ορθώς επισημαίνετε ότι – σύμφωνα με σειρά δημοσκοπήσεων - ποσοστό που ξεπερνά το 75% των ελληνοκυπρίων διαφωνεί με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Είναι απολύτως λογικό, από τη στιγμή που η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία παραβιάζει την αρχή της πλειοψηφίας, που αποτελεί τον πυρήνα της δημοκρατίας, εισάγει εθνοτικά κριτήρια και καθιστά τους ελληνοκύπριους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Όταν ένα Σύνταγμα παραβιάζει την αρχή της πλειοψηφίας , οδηγεί αργά ή γρήγορα κατά τρόπο νομοτελειακό στη σύγκρουση έννομης τάξης και ιστορίας. Όχι της ιστορίας που διαμορφώνει η βία, η κατοχή και ο πόλεμος, αλλά αυτής που διαμορφώνεται κάτω από συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας. Η εκ περιτροπής προεδρία δεν συνάδει με λύση λειτουργική και βιώσιμη.
Σε ότι αφορά το τι πρέπει να γίνει τώρα, η πρόταση μας είναι απλή και ξεκάθαρη. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποσύρει τις προτάσεις του, πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο λαός.
Η πρόταση μας αυτή, μάλιστα, διευκολύνει ακόμη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού η απόσυρση των προτάσεων μετά από δημοψήφισμα δεν αφήνει σκιές στο κύρος του ως διαπραγματευτή.
Ερώτηση: Παρατηρούμε μια πολύ εντυπωσιακή προσέγγιση Κύπρου και Ισραήλ, που μοιάζει να κινείται σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση από την πάγια στρατηγική της Λευκωσίας, που συνδέεται με τα ονόματα του Μακαρίου και του Λυσσαρίδη. ‘Ηρθε η ώρα συμμαχίας με το Ισραήλ; Τι λέτε σε όσους υποστηρίζουν ότι η κατασκευή ισραηλινού σταθμού υγροποίησης αερίου στο έδαφός σας, κινδυνεύει να εξάγει το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ στην Κύπρο, εξαρτώντας τη δεύτερη από το πρώτο; Τι θα συμβεί αν, αύριο, έχουμε ενδεχομένως επαναπροσέγγιση Ισραήλ και Τουρκίας;
Απάντηση: Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πρωταρχικό χρέος να υπερασπίζεται τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Συνομολόγησε, ορθώς, συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Το Ισραήλ, έχει ήδη εντοπίσει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, την ανόρυξη των οποίων έχει αναθέσει σε Εταιρεία στην οποία και η Κύπρος έχει αναθέσει τα ίδια δικαιώματα.
Τα δεδομένα αυτά, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στρατηγικά και ενεργειακά. Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.
Η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου δεν συγκρούεται και δεν αντιμάχεται τη θέση αρχών σε ότι αφορά τη λύση του Μεσανατολικού και τη δικαίωση του Παλαιστινιακού λαού στη βάση των διεθνών αρχών και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ερώτηση: Βλέπουμε μια επίθεση του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου εναντίον των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, που οδηγεί στη μεγαλύτερη κοινωνική οπισθοδρόμηση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης υφίστανται τη μια εκλογική ήττα μετά την άλλη (Ισπανία, Πορτογαλία), χωρίς να αντιτάσσουν μέχρι τώρα μια δική τους αξιόπιστη απάντηση στην κρίση. Τι πρέπει να γίνει;
Απάντηση: Το κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη, είναι πράγματι αν θα υπάρξει απάντηση στην κρίση. Οφείλω με λύπη να παραδεχτώ ότι, μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων.
Είναι προφανές ότι η απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να στηρίζεται σε λογιστικές προσεγγίσεις, ή στην επιδίωξη να εξυπηρετηθούν συμφέροντα κάποιας ή κάποιων χωρών.
Η απάντηση στην κρίση πρέπει να στηρίζεται στις αντίθετες πολιτικές από εκείνες που την προκάλεσαν. Σε πολιτικές δηλαδή κοινωνικού ελέγχου στην οικονομία, σύγκρουσης με κάθε κατεστημένο που νέμεται ασύδοτα τη θέση του σε βάρος των συμφερόντων των λαών, πολιτικές που διασφαλίζουν ανταγωνιστική και κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομία, κράτος αξιόπιστο και αγορά που να λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού αλλά και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Θεωρώ ότι τα σοσιαλιστικά και προοδευτικά κόμματα οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια αυτή. Είναι ξεκάθαρο ότι το αντίθετο θα οδηγούσε σε αποδοκιμασία τους. Άλλωστε, αιτία της ήττας – όπου υπήρξε – ήταν η εφαρμογή πολιτικής που μόνο προοδευτική δεν ήταν.
Ερώτηση: Ποια πρέπει να είναι η προοδευτική απάντηση στη κρίση; Μπορεί να αποπληρωθεί το βουνό χρέους που δημιουργήθηκε ή πρέπει να πάμε σε σύγχρονη Σεισάχθεια, όπως προτείνει δειλά η Γερμανία; Μήπως χρειάζεται αναθεώρηση το Μάαστριχτ;
Απάντηση: Η υποδούλωση σε λογικές «συμφώνων σταθερότητας» έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική και καταπιεστική. Η αναθεώρηση στους δείκτες του Μάαστριχτ, ιδιαίτερα μετά την χρηματο -οικονομική κρίση, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και διαβούλευσης με στόχο να αφαιρεθεί η τεράστια πίεση στις οικονομίες, ιδιαίτερα στις πιο αδύνατες οικονομικά χώρες – μέλη της Ε.Ε. χωρίς να εγκαταλείπεται ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας.
Ερώτηση: Ποιο μήνυμα θα φέρετε κατά την προσεχή επίσκεψή σας στην Αθήνα;
Απάντηση: Μήνυμα ευγνωμοσύνης για όσα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν προσφέρει στην Κύπρο, μήνυμα συμπαράστασης στις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα, μήνυμα συνεργασίας για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με επιτυχία τα δίκαια του Ελληνισμού στα εθνικά μας θέματα.
Πιστεύω ότι τόσο συνολικά, όσο και ειδικότερα σε επίπεδο Κοινοβουλίων, Ελλάδα και Κύπρος μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού μεγιστοποιώντας τα οφέλη τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και γενικότερα. Αυτή είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες μου, ως Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, στην οποία, είμαι βέβαιος, θα έχω την αμέριστη υποστήριξη και συνεργασία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κυρίου Φίλιππου Πετσάλνικου.
Konstantakopoulos.blogspot.com
Κόσμος του Επενδυτή, 16.06.2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.