Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Που βρισκόμαστε στο κυπριακό

Συνέντευξη του πρώην Δοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και Υπουργού Χριστόδουλου Χριστοδούλου στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

1. Κύριε Χριστοδούλου, υποστηρίζετε περίπου στο τελευταίο βιβλίο σας ότι, μια λύση του κυπριακού παραπλήσια του σχεδίου Ανάν θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή την Κύπρο. Γιατί πιστεύετε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο? Γιατί οι οπαδοί του ναι στο σχέδιο Ανάν υποστηρίζουν αντίθετα, ότι μια λύση του κυπριακού θα έχει μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα?

Η θέση μου εδράζεται στα πραγματικά δεδομένα. Και με βάση αυτά καταδεικνύεται, δυστυχώς, ότι η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να αντέξει ούτε τις αποζημιώσεις και τις δαπάνες ούτε τα λειτουργικά έξοδα της πολυδάπανης λύσης. Άλλωστε, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι τέσσερεις διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες, που μετακαλέσαμε και οι οποίοι χρησιμοποιούνται και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα στην έκθεση που μας υπέβαλαν το Φεβρουάριο του 2004, στη σελίδα 3, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι αν εφαρμοσθεί μια τέτοια λύση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χρεωκοπίας της κυπριακής οικονομίας («There is a very real risk of bankruptcy»).

Οι οπαδοί του Σχεδίου Ανάν και της νέας λύσης δεν έχουν παρουσιάσει μελέτες και στοιχεία που να υποστηρίζουν το βιώσιμο μιας λύσης με βάση το Σχέδιο Ανάν ή με βάση μια νεοανανική λύση. Θεωρητικολογούν και αοριστολογούν με το γνωστό παραμύθι ότι «μια λύση του κυπριακού θα έχει οικονομικά οφέλη».

2. Τι ακριβώς συζητείται σήμερα για την οικονομική πτυχή του κυπριακού? Αυτά που συζητώνται είναι εν γνώσει των πολιτών και των πολιτικών κομμάτων?

Ο κυπριακός λαός στην πραγματικότητα τελεί εν αγνοία των συζητουμένων τόσο για την οικονομική πτυχή όσο και για τις άλλες πτυχές του κυπριακού.

Είναι, όμως, πλήρως ενήμεροι οι κύριοι Ταλάτ, Ερντογάν, Έρογλου και Νταβούτογλου. Ως προς το κεφάλαιο της οικονομίας, στην κοινή τους δήλωση ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ, μας είπαν πριν λίγες μέρες ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Δεν ανέφεραν, όμως, σε ποιες από τις πολυάριθμες σοβαρές πτυχές της οικονομίας έχει σημειωθεί πρόοδος και σε τι αυτή συνίσταται. Συνεπώς, για όλους όσοι γνωρίζουμε τα του Σχεδίου Ανάν αλλά και τα του σημερινού παρασκηνίου οι ανησυχίες και η αγωνία παραμένουν.

3. Υπάρχει ένα παράδοξο στην Κύπρο. Οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων συζητούν για την επιδιωκόμενη λύση εν κρυπτώ και παραβύστω, ενώ είναι προφανές ότι εκπονούν σύνταγμα νέου κράτους και συνθήκες που θα προσδιορίσουν και περιορίσουν το διεθνές καθεστώς του. 'Οχι μόνο οι πολίτες δεν ξέρουν τίποτα, αλλά και φαίνεται ότι διαφωνούν με τις πιο κεντρικές προτάσεις, όπως η εκ περιτροπής προεδρία που υπέβαλε η ελληνική πλευρά! Δεν θάπρεπε να γίνει ένα καταρχήν δημοψήφισμα για τις γενικές τουλάχιστον γραμμές που αποδέχονται οι Ελληνοκύπριοι, αντί του προβλεπόμενου τελικού δημοψηφίσματος, που θα γίνει, αν γίνει, σε συνθήκες εκβιασμού και εγκλωβισμού και με τεράστιο κόστος για τους Ελληνοκύπριους αν πούνε όχι εναντίον σχεδίου που έχει συμφωνήσει η δική τους πλευρά?

Δυστυχώς, ακολουθείται και τώρα η ίδια διαδικασία όπως και στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν. Συζητείται το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και του κυπριακού λαού εν συνόλω, εν κρυπτώ και παραβύστω. Αλλά η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι ατομική ιδιοκτησία ούτε του κ. Ταλάτ ούτε του κ. Χριστόφια και οφείλει, όντως, η δική μας ηγεσία να πάρει το αίσθημα του λαού σχετικά με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης, που να διαγράφει τις θέσεις μας σε όλες τις ουσιαστικές πτυχές, όπως στην εκτελεστική εξουσία, την οικονομία, το εδαφικό, το περιουσιακό, τις εγγυήσεις και τη μορφή του πολιτεύματος. Δυστυχώς, ακολουθείται ξανά λανθασμένη και αντιδημοκρατική διαδικασία και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι μια νεοανανική λύση, όπως αυτή που προδιαγράφεται, θα απορριφθεί από τον κυπριακό ελληνισμό με το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος για τη δική μας πλευρά.

4. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπερασπίζεται τον εαυτό της διεθνώς, ενώ είναι παντού παρόντα τα επιχειρήματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε να επέρχονται σοβαρές ήττες της Λευκωσίας, όπως η απόφαση για τις περιουσίες του ΕΔΑΔ και η επαναφορά της απαίτησης απευθείας εμπορίου. Τι πρέπει να γίνει?

Είναι γεγονός ότι στο διεθνές πεδίο χάνουμε διαρκώς έδαφος με την Τουρκία να αλωνίζει κυριολεκτικά και να επιτυγχάνει να περνά τις θέσεις της σε βασικότατα θέματα, όπως αυτά που αναφέρατε, αλλά και να αυξάνονται οι πιέσεις για περαιτέρω υποχωρήσεις στη δική μας πλευρά. Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα οφείλουν να αναδιατάξουν τις δυνάμεις και να αξιοποιήσουν τις υφισταμένες δυνατότητές μας διαφορετικά το τίμημα που θα πληρώσει ο κυπριακός ελληνισμός θα είναι βαρύτατο. Τελούμε συνεχώς, δυστυχώς, σε διαρκή ύπνωση και σ’ αυτό το σοβαρό θέμα.

5. Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Χριστόφιας επιμένει τόσο πολύ σε προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού και που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη απομόνωση το ίδιό του το κόμμα?

Πιστεύω ότι ο κ. Χριστόφιας είναι αυτοπαγιδευμένος. Είναι δέσμιος της δικής του γνωστής θέσης ότι «ψήφισε ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ». Βεβαίως, τρέφει τη ψευδαίσθηση ότι αυτή τη φορά με τη βοήθεια του ηγέτη του ΔΗΣΥ θα μπορεί να επιτύχει τη συγκατάθεση του κυπριακού ελληνισμού σε ένα νεοανανικό σχέδιο. Πιστεύω ότι δεν θα το κατορθώσει.

6. Πώς βλέπετε την ελληνική οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις στην Κύπρο και το μέλλον του ευρώ? Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνει η Ελλάδα, τι πρέπει να κάνει η ΕΕ?

Πιστεύω ότι είναι θέμα ανάκτησης της ελλαδικής αξιοπιστίας όσον αφορά την οικονομική κρίση που δοκιμάζει τη χώρα. Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρίση, αρκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να της δώσει τη στοιχειώδη πολιτική στήριξη που χρειάζεται. Βεβαίως, κάποιες επιπτώσεις από την ελλαδική κρίση έχουμε και στην Κύπρο και κάποιες δυσμενείς επενέργειες υπήρξαν και στο ευρώ. Όμως, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αρκεί να αντιμετωπισθεί με ομοψυχία και ενότητα στην Ελλάδα και με κατανόηση και υπευθυνότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
konstantakopoulos.blogspot.com
περιοδικό Επίκαιρα, 15.04.2010

6 σχόλια:

  1. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και μέσα στο ΠΑΣΟΚ οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν ανακοινωθούν τα μέτρα και οι απολύσεις. Το περιστατικό με τον γραμματέα του κόμματος, Σωκράτη Ξυνίδη στην συγκέντρωση των υπαλλήλων των σταδίων ήταν αληθινό και πράγματι...


    οι καρέκλες έφευγαν ...σύννεφο και πήγαιναν από τον έναν συγκεντρωμένο στον άλλον. Ήταν δύο διαφορετικές πλευρές που πλακώθηκαν...
    Share on Facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kαι όμως αυτό τον άνθρωπο τον έχουμε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης! Ο Θ.Πάγκαλος προκαλεί με κάθε παρουσία του όπως τότε με τα Ίμια έτσι και τώρα δείτε πως μας δουλεύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις μου ήρθε στο μυαλό μια προφητεια του Πατροκοσμά(Άγιος Κοσμάς Αιτωλός)


    "ό,τι σας ζητήσουν να το δώσετε, τις ψυχές σας μόνο κοιτάξτε να σώσετε"

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τα λαμόγια της πολιτικής και ο Γιωργακης ο Μικρός θα πονέσουν μόνον όταν θα αισθανθούν να τους παρασέρνει το ποτάμι της λαϊκής οργής. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Τούρκων πολιτών που πέταξαν τους πολιτικούς στα άχρηστα αλλά και των αργεντίνων πολιτών που ανάγκασαν το δικό τους λαμόγιο να την κοπανήσει μα το ελικόπτερο. Ολοι λοιπόν την Τρίτη στους δρόμους. Επίσης όλοι...


    να έχουμε μαζί μας ντομάτες και αυγά και όπου βλέπουμε πολιτικό να τον παίρνουμε στο κατόπι. Επί τέλους τέρμα η τηλεόραση και ο καναπές. Κάναμε τη μαλακία με την ψήφο μας ας τους πάρουμε τώρα στο κυνήγι. Τα πουλημένα τομάρια τωρα πρέπει να αισθανθουν την οργή του λαού . Τα λαμόγια θα τα καμαρώσεις λαέ όταν θα βγαλουν τα πορίσματα τους για siemens και Βατοπέδι που θα τους βγαλουν 'ολους λάδι και οι ίδιοι θα έχουν τσεπώσει τα φράγκα των παραστάσεων τους.

    Οργισμένος - Προδομένος Πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γράφει ένας Αριστερος ΠαΣόΚος


    Τι θα μας πει τώρα ο Ξυνίδης ? Πάλι εμείς οι συνδικαλιστές του φταίμε?

    Πως γίνεται ένα μέλος του Δ.Σ. <> εκεί δηλαδή όπου γαλουχούνται οι δεξιοί να προορίζεται για πρόεδρος οργανισμού και συγκεκριμένα για την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης?

    Όπου έχουμε το εξής φαινόμενο! Φεύγει ένα μέλος Δ.Σ. του ινστιτούτου Καραμανλής που τον τοποθέτησε η Ν.Δ. ο κ Αλιβιζάτος και έρχεται το άλλο μέλος του ιδίου Δ.Σ. και τον τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ!!! Και γαμώ την αλλαγή!!!!!

    Λέμε τώρα αν ο πρώτος έκανε παρανομίες , λέμε αν, θα έρθει ο συνάδελφός του στο ίδιο Δ.Σ. στο think tank της Ν.Δ. δηλαδή, ο δεύτερος θα τον βάλει φυλακή?

    Ο συγκεκριμένος είναι πρώην.......
    βουλευτής της Δεξιάς. Ο κ. Στρατής Στρατήγης.

    Αυτό δεν θα ήταν κακό αν ασπαζόταν την ιδεολογία και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, επειδή όμως τον συγκεκριμένο τον έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει σε σημαντικότατη θέση , πριν μερικά χρόνια ,όπου κατά γενική ομολογία απέτυχε και τον διώξαμε τότε κακήν κακώς , μπορεί κάποιος να κάνει τον κόπο ,να τον ρωτήσει αν παραμένει φιλοβασιλικός?

    Γνωρίζουν οι κατοικούντες στην Ιπποκράτους και αλλού ότι ο συγκεκριμένος ,πολύ πρόσφατα τα έχωνε κανονικά στον Παπανδρέου με επιστολή του σε καθημερινή εφημερίδα στις 28-02-2010, γιατί κατά την άποψή του δεν πρέπει να μάθουμε ποτέ τι έγινε στην οικονομία και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε?

    Συμμετείχε στο opengov? Έκανε αίτηση? Δημοσιεύστε την να την δούμε!!

    'Ετσι ανανεώνουμε το κράτος και το ΠΑΣΟΚ σύντροφε Ξυνίδη?

    Με υβριστές του Προέδρου?

    Με αυτούς που κάνουν αγώνα να μην μάθουμε ποτέ ποιοι φάγανε τα λεφτά του ελληνικού λαού?

    Με υπέργηρους κολλητούς του τέως βασιλιά?

    Ο κ. Στρατής Στρατήγης έγραψε «ο Θεός να βάλει το χέρι του», για τις επιλογές του Παπανδρέου..

    Εμείς λέμε ο Θεός να βάλει το χέρι του για τις επιλογές σας όπως αυτή του κ. Στρατήγη..

    Άιντε και περαστικά μας σύντροφοι..
    Αναρτήθηκε από kafeneio στις 11:32 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. “Είμαστε Έλληνες ή …Παπανδρέλληνες;

    24/4/04: Επέτειος απόρριψης Σχεδίου ΑΝΑΝ

    Συγκλονιστικό φιλμάκι για την 6ή επέτειο απόρριψης του σχέδιο διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας απο τον Ελληνισμό της Κύπρου.

    ΑΝΑΝ. 6 Χρόνια και το φαντάσμα του παραμονευεί

    ”Ας θυμηθούμε τους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν: Παπανδρέου Μητσοτάκης…

    Ο κ Σαμαράς και ο κάθε πολιτικός από τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει πλέον να αγνοεί εντελώς τον κ Παπανδρέου, απλά να απαιτεί να μιλά με τον κηδεμόνα του Πρωθυπουργού.

    …αφήστε που και το κύρος του θα διαφυλάσσει αφού δεν μπορεί να μιλά με εντολοδόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.