ΣΕ "ΚΩΜΑ" Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ικανοποιημένος έφυγε o Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ από την Αθήνα, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε για το ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον για τα διμερή ενεργειακά έργα (αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream). Ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε μάλιστα πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα, όπερ και αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες του 2010.
Την (και γεωπολιτική) σημασία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εξήραν εξάλλου με δηλώσεις τους ο Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας και οι Υφυπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών κ.κ. Μανιάτης και Κουβέλης, διασκεδάζοντας με τον τρόπο αυτό την εντύπωση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι ότι ο κ. Παπανδρέου το «ξανασκέφτεται». Το θέμα άλλωστε της προστασίας του περιβάλλοντος από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που είχε τεθεί με κάποια έμφαση στο παρελθόν, δεν εθίγη κατά τη συζήτηση Λαβρώφ-Παπανδρέου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα … γίνει και ο αγωγός, που πρωτοπροτάθηκε από την Αθήνα το 1993 και, έκτοτε, έχει καταστήσει το «Γιοφύρι της ‘Αρτας» πρότυπο ταχύρρυθμα εκτελούμενου έργου! Επικαλούμενος οικονομικούς και οικολογικούς λόγους, είναι ο νεοεκλεγείς Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ που μοιάζει να θέλει να το τορπιλίσει.
Είναι φανερό ότι στον κ. Μπορίσωφ δεν αρέσει καθόλου η βουλγαρορωσική συνεργασία. ‘Ηδη ακυρώθηκε η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπέλενε από τους Ρώσους. Αυτή θα ήταν μια πολύ καλή είδηση για την Ελλάδα, που θα υποστεί τις κύριες συνέπειες από ένα πυρηνικό ατύχημα στη Βουλγαρία, λόγω της συνήθους φοράς ανέμων. (Μέχρι τώρα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παντελώς αδιαφορήσει για τα μεγάλα προβλήματα που θέτουν οι πυρηνικές φιλοδοξίες των γειτόνων μας στη Βαλκανική και την Τουρκία). Μόνο που η Σόφια δεν ακύρωσε το σχέδιο, αλλά απλώς το συμβόλαιο με τη Ρωσία και θα ξαναπροκηρύξει το έργο.
Την προθυμία του να πουλήσει αμερικανικούς αντιδραστήρες στη Βουλγαρία εξεδήλωσε και ο ειδικός απεσταλμένος για τα ενεργειακά Ρίτσαρντ Μορνιγκστάρ, τον οποίο η Ουάσιγκτον έστειλε στη Σόφια να «τακτοποιήσει» τα θέματα. Ο αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε φυσικά να εκφράσει την αντίθεσή του στον αγωγό αερίου South Stream και να προτείνει πάλι Ναμπούκο και μόνο…Η επίσκεψή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα έγινε μερικές μέρες πριν από την έναρξη των ρωσοβουλγαρικών συνομιλιών για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές και των οποίων το αποτέλεσμα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Η επίσκεψή του έδωσε λαβή σε ορισμένες βουλγαρικές εφημερίδες να μιλήσουν για υπερατλαντική παρέμβαση στα βουλγαρικά πράγματα.
Πάντως, ανεξαρτήτως των δηλώσεων των πολιτικών, ο χρόνος για την υλοποίηση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν είναι ίσως απεριόριστος. ‘Ηδη έχει υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία Τουρκίας-Ιταλίας-Ρωσίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα-Τσεϊχάν, που είναι ανταγωνιστικός του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Το γεγονός αυτό περιορίζει τις διαθέσιμες για την τροφοδοσία του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ποσότητες πετρελαίου.
Αίσθηση εξάλλου προκάλεσαν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για εισαγωγή στο μέλλον πολύ μεγαλύτερης ποσότητας αερίου μέσω Τουρκίας, απότι εκ Ρωσίας, που προκύπτουν από σχετικές δηλώσεις του κ. Μανιάτη. ‘Όπως σημειώνουν οικονομικοί παράγοντες, είναι μάλλον παράλογο η Ελλάδα να εμπιστεύεται τον ενεργειακό της εφοδιασμό σε μια χώρα που την απειλεί, έργω και λόγω, με πόλεμο και για να αμυνθεί από την οποία ξοδεύει ένα τεράστιο μέρος του προϋπολογισμού της.
"Κόσμος του Επενδυτή", 12.12.2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.